När orden skadar och bryter ner

Psykisk misshandel blir inte lika uppmärksammat som fysisk våld. Lena, som under flera års tid blev kontrollerad av sin man, vågade till slut göra en polisanmälan. Här är hennes berättelse.

11 januari 2012 10:04

Lena är bara en spillra av den hon en gång varit. Under flera års tid blev hon kontrollerad av sin man. Han drog sig inte för att hålla nattliga förhör, säga att hon var värdelös och följa vartenda steg hon tog.
Våldet gav inga blåmärken och brutna ben. Lena bröts ned under många års tid.
Det började när Lena och Mats var nykära. Mats var en charmig och uppvaktande ung man som verkade mån om att just Lena skulle få det bästa av allt.
– Han kom och hämtade mig efter jobbet och gav mig mycket uppmärksamhet. Jag var omtumlad och tog det som smicker. Men det som såg ut som omtanke var mer ett sätt att utöva kontroll över mig, säger Lena.

Mats var angelägen om att de snabbt skulle flytta ihop och gifta sig. Ett år senare föddes deras första barn. Under graviditeten krävde Mats att Lena skulle göra ett fostervattensprov eftersom han var tveksam till om han var far till det väntade barnet. Men Lena vägrade, hon tyckte att det var för riskabelt.
– Jag kände mig kränkt av hans anklagelser, jag visste ju att det inte fanns någon risk för att någon annan skulle vara far till barnet, säger hon.
När första barnet föddes var Lena hemma och Mats arbetade. Två år senare fick de sitt andra barn och familjen flyttade till ett nybyggt hus i Uppsala. Ett par veckor efter inflyttningen kom Mats och anklagade Lena för att vara otrogen igen, något som han skulle fortsätta med under hela deras äktenskap.

November 2011
Det är tisdag förmiddag, inne i rättsal 13 i Uppsala tingsrätt läser åklagaren upp åtalspunkterna om misshandel och olaga frihetsberövande. Mats har tillfogat Lena kraftig skada genom att ta hårt i hennes armar med blåmärken som följd. Detta sker under ett nattligt samtal som pågår i över fem timmar. Det finns en inspelning av samtalet som Lena gjort på sin mobiltelefon. Mats har också fört bort Lena i en bil och tvingat henne att stanna kvar i bilen mot hennes vilja. Som bevis finns även vittnen, Lenas dagboksanteckningar och journaler från Kvinnofridsmottagningen i Uppsala. Mats tittar rakt framför sig och säger att han förnekar alla åtalspunkter och att Lena hittat på allt.
– Min självkänsla var i botten och jag kände mig värdelös. Det var först när jag började berätta för mina närmaste vänner som jag tog steget att göra en polisanmälan. Pressen som varit sedan dess har varit fruktansvärd. Jag anmälde honom för grov kvinnofridskränkning efter alla år av psykisk förnedring. Men sen när det blev ett åtal, är det bara en bråkdel av allt han gjort som tas upp. Lagen är tandlös, vad har kvinnor egentligen för rättssäkerhet? undrar Lena.

Åren när barnen växte upp fortsatte med anklagelser om otrohet. Till en början orkade hon inte försvara sig, ju mer hon protesterade, desto mer energi fick han för sina påståenden.
– Sen började han hacka på att jag gjorde saker på fel sätt och att jag inte hade gjort vissa saker. Han kunde hålla monologer i flera timmar.
Med tiden tvingades Lena skriva på kontrakt med förhållningsregler för vilka hon skulle få träffa och när, hur mycket tid hon skulle ägna åt familjen och vad hon skulle göra på helgerna.
– Han sa att jag inte fick bestämma något själv utan hans medgivande och att han alltid hade rätt. Han kunde ställa sig i vägen med sin bil så att jag kunde lämna huset, han tog mina bilnycklar, min mobil och dator och gömde undan och han talade inte om var de var.
När Lena blev sjukskriven på grund av utbrändhet förändrades tillvaron ännu mer. Mats talade om för Lena hur vidrig hon var och att hon hade förstört hans liv. Han hotade även att krossa henne ekonomiskt om hon tänkte lämna honom.

November 2011
Lenas advokat harklar sig, det är knäpptyst i rättegångssalen, han inleder med att säga att Lenas och Mats relation präglats av att Mats återkommande kränkt Lena under deras äktenskap.
– Den psykiska nedbrytningen har varit stor och det jag vill beskriva som hjärntvätt trappades upp genom åren. Det ledde till att Lenas självkänsla föll totalt. Det krävdes mycket mod av Lena och stöd från vänner för att hon skulle våga skilja sig, säger han".

Lena hade åren efter utbrändheten startat ett eget företag, som snabbt växte och gav stora inkomster. Förtjänsterna ville Mats ha överförda till sitt dotterbolag och Lena trodde på att det var det mest ekonomiskt fördelaktiga.
En kväll tog han med sig Lena och körde ut på en skogsväg. Där krävde han att hon skulle föra över pengar till hans företagskonto. Om hon vägrade, skulle han inte köra hem henne igen. Efter att deras dotter ringt och fått veta vad som pågick och sedan sagt att hon skulle kalla på polis, skjutsade Mats hem Lena igen.
– Han fortsatte att utnyttja mig ekonomiskt och krävde att jag skulle göra överföringar till hans företag, som gick knackigt. Nedbrytningsprocessen tog flera år. Jag har funderat på vad som är värst, att bli slagen eller psykiskt misshandlad. För mig har alla verbala kränkningar satt djupa sår i själen, säger Lena.

När Lena lämnade Mats flydde hon med en resväska där hon plockat med lite av sina personliga tillhörigheter. Hon vågade inte stanna eftersom hon lämnat in en skilsmässoansökan som gjort Mats arg och upprörd. Hon fick bo hos sin bror i hans källare i ett par månader innan hon köpte en egen lägenhet.
Efter skilsmässan uppsökte Lena Kvinnofridsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon sov dåligt, drömde mardrömmar och var rädd. Där fick hon prata med en kurator under ett par månaders tid.
I dag vill Lena börja ett nytt liv. Hon mår fortfarande dåligt av den psykiska terrorn. Men hon är starkare i dag och har börjat få tillbaka sitt självförtroende. Det viktigaste för henne nu är att varna andra kvinnor.
– Under alla år ville jag hålla ihop familjen, jag trodde att barnen skulle ta skada om vi skilde oss. Jag önskar, genom att berätta det här, att jag kan rädda en enda kvinna ur en destruktiv relation med en manipulativ man och se varningsklockorna i tid.

November 2011.
Det har blivit Mats tur att berätta sin version:
”Jag är helt oskyld till det jag anklagas för. Vad som verkligen hänt är att jag och Lena träffades när vi var unga och vi byggde upp ett liv tillsammans med våra två barn. Lena gick in i väggen för tio år sedan, jag försökte stötta henne och jag ville inte skiljas men vi gled ifrån varandra. Jag vet att jag inte hållit fast Lena på det sätt som sägs. Jag har inget minne av att vi hade så långa samtal som Lena hävdar. Vi har pratat som jag tror att man gör i en relation som har problem. Vi försökte bli ett par igen. Lena beskriver saker som inte hänt. Hon ljuger för att hon var otrogen, för att hon vill rättfärdiga sitt beteende och för att nå ekonomisk vinning.

I december 2011 faller domen.
Mats döms till för misshandel och får villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar. Om fängelse i stället hade valts skulle fängelse i en månad ha dömts ut. Till Lena ska han betala 5 000 kr i skadestånd.

Fotnot: Lena vill inte framträda med sitt riktiga namn av hänsyn till barn och övrig familj. Mats och Lena heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg