Med träning klarar även bebisar potta

Tvärtemot vad föräldrar fått höra, kan en bebis reglera blåsan redan som nyfödd. Den talar om när den vill kissa och behöver inte alltid blöja. Thilde Höök i Mehedeby låter dottern Elsie, sex månader sitta på pottan. Och det funkar.

16 mars 2013 15:00

Elsie tittar på oss med pigga ögon från mammas famn när vi kommer på besök.
Hon har nyss vaknat och har fått kissa på pottan innan hon sätts ned på det mjuka trägolvet i vardagsrummet. Thilde Höök vet att hon blev kissnödig efter en sovpaus och har skapat en rutin för att sätta henne på pottan.
– För oss började det med att Elsie hade magknip när hon var nyfödd. Redan ett par dagar gammal började hon ha ont, berättar Thilde Höök.

För att hjälpa henne ut med gaserna fick Thilde och sambon Stefan ett tips från Thildes storasyster, vars mellanbarn hade haft kolik. Systern hade hållit sitt barn i toalettställning över vasken eller handfatet och då hade gaserna lättat. Metoden var en del av ett helt tankesätt kring små barns möjligheter att tidigt bli blöjfria.
– Jag googlade och fann information om hur man kan erbjuda även små bebisar att kissa och bajsa i pottan. Metoden kalls för EC, Elimination Communication. Men jag tänker inte på det som en metod, det är mer ett sätt för att bättre förstå sitt barns språk.

Thilde Höök, som är hästbonde och föder upp islandshästar, blev känd hos svenska folket när hon slog igenom i tv-rutan och träffade sambon Stefan Blomquist, 32, i realityserien Bonde söker fru hösten 2009.

Efter den lyckade matchningen av två människor som söker kärleken har Thilde Höök jobbat vidare med sin gård i Månkarbo och även flyttat med sambon till ett gammalt stenhus i Untra, utanför Mehedeby. Men nu är hon föräldraledig och hon har delvis tagit en paus från hästarna.

Elsie är bara sex månader gammal men kan redan tala om när hon behöver kissa. Då gnyr hon, kråmar sig och verkar besvärad. Och så söker hon ögonkontakt med mamma eller pappa. Hon är inte mer olik andra barn, alla bebisar talar på ett eller annat sätt om när de behöver kissa, det gäller bara att lyssna in som förälder, menar Thilde Höök.
– Jag tycker att det går lättare nu att tyda Elsies gnäll för när hon behöver gå på toa. Vi har alltid blöja som backup men på dagarna är den för det mesta torr och hon säger oftast tydligt till när hon behöver gå på toa.

För att träna upp Elsies förmåga att själv kontrollera blåsan, sattes hon bara några dagar gammal över pottan när hon hade ätit, sovit och lekt. En kisspaus kunde också ske över handfatet, Thilde höll upp henne i toalettställning, knäna som tryckte lite mot magen hjälpte till.
– Om man ständigt sätter på en ny blöja är det som att barnet lär sig att man ska kissa i blöjan. Till slut glömmer barnet bort hur det känns, även om de kan reglera blåsan, menar Thilde Höök.

När Thilde ammat, tar hon av blöjan och låter Elsie göra ifrån sig på pottan eller i vasken. Elsie har under sitt första halvår bara bajsat i blöjan ett tiotal gånger. När Elsie sätts över pottan säger Thilde Höök och hennes sambo ett ljud som Elsie kan uppfatta som en signal att börja kissa.
– Vi säger ”kisskisskisskiss”, det blir som en betingad reflex att kissa, samtidigt som jag låter vatten från vattenkranen rinna. Just nu förstår hon inte vad det betyder, men så småningom kommer hon att lära sig. Man kan också lära in ett särskilt tecken för ”toalett” om man vill.

Thilde Höök tycker att hon har lärt sig tolka Elsies språk bättre och blivit mer lyhörd för hennes behov. Elsie är nöjdare och mår bättre. Men också hon gör missar, det är inte alltid hon vet vad hon vill, polletten kan falla ner i efterhand. Har Elise varit gnällig och sedan kissat, förstår hon efteråt att hon varit kissnödig.

Inom vården är rådet att låta pott-träningen ta den tid det tar. På vårdguiden.se finns till exempel följande råd:
”Det finns ingen direkt ålder då man ska börja potträna men runt ett och ett halvt till två år brukar de flesta börja och det pågår till när barnet är fyra, fem år. I början kan det vara svårt att förstå vad det är man ska göra på pottan. Då kan det vara bra om mamma eller pappa sitter bredvid och distraherar barnet så att det sitter kvar en stund. När barnet kissar eller bajsar första gången ska du ge beröm. Då förstår barnet vad det handlar om och tycker det är kul att göra det igen”.

Som förälder kan man rygga tillbaka och tänka att blöja är ändå det som är mest bekvämt. Thilde Höök tycker tvärtom att småbarnslivet blir lättare.
– Många tänker säkert ”åh, vad jobbigt, en sak till man ska tänka på”. Men för oss har det tvärtom underlättat vardagen. Jag är ganska utåtriktad och gör en massa saker med Elsie men det här har inte hindrat mig från ett aktivt liv.

På köpet slipper hon och sambon byta dyra blöjor i tid och otid. De spar också på miljön och även en hel del slantar, som den mindre blöjkonsumtionen medför.
Därför tycker Thilde Höök att bvc borde informera föräldrar om att bebisar är kompetenta nog att slippa blöja långt före treårsdagen. Man måste inte anamma tankesättet men då har föräldrar ändå ett val, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg