Hon har upplevt olika former av förlossningar, både bra och dåliga. En bidragande orsak till att hon blev rädd och orolig inför sin tredje.

– Min första förlossning var väldigt tuff och drog ut på tiden. Och det blev personalbyte på slutet när jag mådde som sämst.

Andra förlossningen däremot beskriver Sara Abou Naja som en drömförlossning.

Artikelbild

| Sara Abou Naja önskar att alla kvinnor som vill ska få en och samma barnmorska som följer dem under graviditet och förlossning. Sonen Jacob har nu hunnit bli 6,5 månader.

– Andra gången gick hur bra som helst och jag fick jättebra stöd, så jag trodde inte jag skulle vara rädd med tredje barnet. Men jag visste att det kan gå både bra och dåligt, så kanske var det därför jag kände mig så rädd.

När Sara fick höra talas om projektet ”Känd barnmorska” tackade hon ja utan att tveka.

– Jag kände direkt att det lät tryggt att få lära känna sin barnmorska. 90 procent av min rädsla inför förlossningen försvann när jag fick träffa Anna och Karin och prata ut om det som gått tokigt första gången.

Sara tycker att det är en utlämnande situation att föda barn. Och att då träffa en okänd människa som man kanske inte klickar med, gör det än värre.

– Jag tycker att det är konstigt att Sverige som är så framstående när det gäller vård i övrigt inte har ett system med en känd barnmorska som förlöser en. Andra länder har det. I Libanon som jag kommer ifrån finns möjlighet att få sin egna barnmorska vid förlossningen. Jag tycker att det borde vara en mänsklig rättighet att få välja barnmorska.

Förlossningen med sonen Jacob som föddes den 11 september 2018 blev till slut en positiv upplevelse.

– Jag tvingades komma in för tidigare igångsättning, men platsbrist ledde till att jag och min man Fouad Kassem fick vänta i två dygn. Det gjorde mig helt sänkt och förlossningsrädslan kom tillbaka. Jag var jätterädd att jag inte skulle få ha Anna eller Karin med, eftersom de inte jobbar natt.

När Sara Abou Naja till slut fick plats var det under barnmorskan Annas Arwidsons jourpass.

– Anna var där på 45 minuter efter att jag ringt och allt kändes bra igen. Jag fick ny kraft bara av att se henne. Hon var lugn och fokuserad och jag fick en fin upplevelse av förlossningen till slut.

– Jag är väldigt tacksam att vi fick vara med i projektet ”Känd barnmorska”. Och jag skulle göra vad som helst för att det arbetssättet ska träda i kraft för alla kvinnor i Sverige. Om du som förstföderska hade en känd barnmorska skulle framtida förlossningsrädslor kunna undvikas, säger Sara Abou Naja.