”Jag önskar de sagt till mig att operationen inte behövdes”

Bröstförstoring, kindoperation, botox och fillers. Vid 25-års ålder har Maria lagt ut minst 100 000 kronor på olika skönhetsingrepp. I dag önskar hon att klinikerna sagt nej till att utföra dem.

Maria ångrar sina skönhetsoperationer. "I dag hade jag inte gjort det. Jag önskar de sagt till mig att operationen inte behövdes. Att det är naturligt att ha lite runda kinder."

Maria ångrar sina skönhetsoperationer. "I dag hade jag inte gjort det. Jag önskar de sagt till mig att operationen inte behövdes. Att det är naturligt att ha lite runda kinder."

Foto: Arkiv/ Martin Svensson

Uppsala2018-11-25 21:30

När Maria var 19 år var hennes pojkvän otrogen. Otroheten skapade en stor osäkerhet hos henne och hon började tänka att det var hennes eget fel. Om hon bara varit attraktiv nog hade det kanske inte hänt.

– Jag tänkte att jag skulle bli snyggare om jag fixade brösten och gjorde en bröstförstoring. Han tyckte nog att det blev bra, men vi gjorde slut snart därefter.

Bröstimplantaten blev början på ett flertal skönhetsingrepp. Efter brösten blev det botox, fillers och kindoperation.

– Det blir en form av beroende när man väl börjat. Man får orealistiska idéer om kroppsdelar som behöver fixas till. Jag kände tillfällig lycka av resultatet jag fick, men sen kom jag på nya saker att förbättra.

Maria berättar att hon upplever att personalen på klinikerna hon gått till försökt sälja in fler behandlingar.

– När jag var 19 gjorde jag fillers i läpparna. Kvinnan som utförde arbetet var sjuksköterska och duktig, men jag upplevde att hon utnyttjade att jag var ung och hade låg självkänsla. Hon rekommenderade fler behandlingar, till exempel att behandla en arg rynka mellan ögonbrynen med botox.

Vid ett annat tillfälle följde Maria med en kompis som skulle göra en bröstförstoring.

– Sköterskan på kliniken sa till mig: Nästa gång är det kanske din tur! Då hade jag redan förstorat brösten. Hennes kommentar gjorde att jag började tänka att mina bröst var för små.

Maria som då arbetade inom modebranschen kände också press på sig att se bra ut på jobbet.

– I den vevan fick jag för mig att jag ville ta bort fett från kinderna för att få mer framträdande kindben. Jag kontaktade en klinik i Stockholm för konsultation och bestämde mig för att göra ett ingrepp som kallas Buccal Fat Pad Removal.

I ingreppet, som är bestående, avlägsnas fett i underdelen av kinderna genom operation.

– I dag hade jag inte gjort det. Jag önskar de sagt till mig att operationen inte behövdes. Att det är naturligt att ha lite runda kinder.

Efter operationen, berättar Maria, bör man inta flytande föda eftersom man har öppna sår i munnen. -De gav mig en macka direkt och när jag kommer hem börjar kinderna svullna upp. Efter ett tag såg mitt ansikte ut som jag fått en tandinfektion fast tio gånger värre.

Maria ringer till kliniken. Hon får till svar att så länge hon inte har feber är det ingen fara. Dagarna går, men infektionen blir inte bättre och det börjar droppa var från såren i munnen.

– Jag ringer tillbaka flera gånger och tjatar för att få en tid. När jag till slut får komma dit säger sköterskan att jag borde kommit in för flera dagar sen.

En läkare tittar på Marias svullna kinder.

– Han skrattar åt mig och säger: ”Du ser smal ut, men det var ju inte på kroppen det skulle försvinna fett”.

Läkaren tömmer var från Marias kinder och skriver ut antibiotika. Efter antibiotikakuren läker såren och svullnaden går ner.

– Jag har inga bestående men av operationen, men jag är fortfarande ledsen över bemötandet. Som patient skulle man behöva någon att vända sig till när det blir fel.

Idag har Maria tagit sig ur vad hon beskriver som en ”skönhetsbubbla”.

– Jag har fått perspektiv på saker och tycker det är tråkigt att unga tjejer uppmuntras till att göra om sig. Många företag marknadsför skönhetsbehandlingar i tjejgrupper på sociala medier.

Själv har Maria tagit bort Instagram och Snapchat för att slippa matas med bilder på perfekta tjejer. Hon har också bytt yrkesbana.

– För mig kom vändningen när jag blev frisk från en depression. Då började jag uppskatta livet på ett nytt sätt. Jag var så glad att jag mådde bra igen och slutade bry mig om oväsentligheter som att synas i sociala medier. Nu försöker jag bara fokusera på här och nu.

Fotnot. Maria heter egentligen något annat.

Nya regler på gång 11 procent missnöjda

Socialstyrelsen vill att kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte ska omfattas av samma regler som andra behandlingar i hälso- och sjukvården, då de kräver medicinsk kompetens och kan innebära betydande hälsorisker.

Enligt förslaget ska enbart hälso- och sjukvårdspersonal få utföra nämnda behandlingar.

Behandlarna blir då vårdgivare med skyldighet att föra patientjournal, ge information enligt patientlagen och ta emot och svara på patienters klagomål. IVO ska stå för tillsynen. (Källa Socialstyrelsen)

Sex procent av kvinnorna och två procent av männen i åldersgruppen 18-75 år har de tre senaste åren betalat för en skönhetsbehandling. Totalt handlar det om 285 000 personer eller fyra procent av befolkningen. Av dem som genomgått en skönhetsbehandling har var nionde (11 procent) uppgett att de fått komplikationer efteråt.

Fler kvinnor än män betalar för injektioner för rynkbehandlingar eller läppförstoringar och piercing. Fler män än kvinnor betalar för tandblekning och hårtransplantationer. (Källa: Konsumentverkets konsumentrapport 2018)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!