Jag och min jul

11 december 2015 09:04

Hur firar du jul?

Linnéa Jokinen, 13 år, Börje: "På förmiddagen gör vi inte så mycket. Sedan kommer våra kusiner. Då har vi presentöppning mitt på dagen innan våra kusiner åker vidare till några andra kusiner. Efter det tittar vi på Kalle Anka på tv. Sedan äter vi julbord. Efter det öppnar vi fler julklappar. Efter det gör vi inte så mycket, typ plockar undan lite och tittar på tv. Julafton är mest långtråkig tycker jag, men lite mysig också."

Tror du på tomten?

Ebba Hedman, 13 år, Börje: "Eh...nja...ja. Jag har trott på Tomten sedan jag var liten. Jag skrev till Tomten när jag var liten, men jag fick aldrig svar. Han kommer efter Kalle Anka. Jag tror att han har en släde som han kan åka på, för jag har sett släden på garagetaket. Det är mysigt att tro på Tomten. Vissa tror på Gud och det är samma sak typ. Det är inte bevisat att Gud finns eller inte finns. Och det är inte bevisat att Tomten inte finns. När det inte är jul tror jag att han tar upp beställningar, fixar julklappar och hänger med Tomtemor."

Vad uppskattar du med julen?

Julia Johansson, 13 år, Börje: "Julbordet är min favorit, för att det är gott. Jag tycker om allt på julbordet, utom sillen. Julskinkan mest. Sedan gillar jag paketen. Om jag önskar mig många billiga saker får jag fler julklappar än om jag önskar mig få dyra. I år önskar jag mig snö, ha ha. Och en dator."

Vilken är din favorit på julbordet?

Alexander Edling, 13 år, Uppsala och Funbo: "Revbensspjäll, för jag gillar kött. Inget annat. Revbensspjällen är det enda jag äter på julbordet. Julskinka ibland om det inte finns revbensspjäll. Fisken är inte god. Men knäck och choklad är gott. Till revbensspjällen dricker jag coca cola, jag föredrar det framför julmust. Trots att jag bara tycker om revbensspjällen så är julbordet en trevlig upplevelse ändå. Men jag är inte så mycket för julen."

Hur var din barndoms jul?

Alice Ekman, 74 år, Rasbo: "Helt fantastisk! Jag kommer från Härjedalen och det var alltid snö. Folk gick runt i gårdarna utklädda till tomtar. Ibland fick de en snaps. Det var inte mycket julklappar. Maten och gemenskapen var viktigast. Det var vi fyra syskon, våra föräldrar och mormor. Tomten kom, annars hade vi inte så mycket traditioner. Men vi åkte alltid till julottan med häst, släde, facklor och hela köret. Den bästa julklappen fick jag när jag var 14 år – ett par högklackade skor. Men dem fick jag inte ha på mig i julottan, det var för kallt."

Vilket är ditt bästa julminne?

Jakob Ekman, 22 år, Uppsala: "Det var någon gång när jag var sju eller åtta år och firade jul hos min farmor och farfar. Mina föräldrar var fortfarande ihop då. Jag minns att det snöade väldigt mycket och att det var mysigt. Alla var tillsammans och jag hade en så bra känsla. Farfar var jultomte och jag drog av honom skägget. Efter den julen levde han bara ett par år till."

Vad har du för känslor kring julen?

Tandra Datta, 49 år, Salabacke i Uppsala: "Jag tycker om julen för att det är mycket ljus och stämning, alla är upptagna med handel och det är mycket liv. Jag har fina känslor för julen, men jag firar inte så mycket. Nästan varje jul jobbar jag, inom vården. Men om jag är ledig åker jag bort till någon kompis och firar jul. Vi är hinduer och inte så traditionella, men vi samlas och äter god mat tillsammans. När barnen var små satte jag upp mycket julprydnader hemma, men inte lika mycket nu – en julstjärna, blommor och ljus. Jag bakar lussekatter också."

Vad ogillar du med julen?

Victor Delgado, 66 år, Gottsunda i Uppsala: "Jag gillar inte att alla blir köptokiga. Folk har så mycket redan men är ändå så giriga. Barnen är bortskämda i Sverige. De har så mycket och samtidigt finns det så många i världen som inte har något. Ge till dem som behöver i stället! Jag skänker pengar till välgörenhet. Mitt barnbarn som är 13 år har sagt att hon inte vill ha någon julklapp i år."

Hur stressad är du inför julen?

Sonia Frias, 58 år, Gottsunda i Uppsala: "Inte alls just nu. Jag stressar ingenting. Jag köper ingenting. Jag var mer stressad när barnbarnen var små och jag skulle åka till Göteborg på julen, där de bor. Mina barn är stora och barnbarnen brukar få pengar till kläder som de köper själva. Men i år ger jag dem ingenting. De har mitt telefonnummer, men de ringer inte till mig och de hälsar inte på mig. I år ska vi för första gången inte fira jul ihop."

Vad önskar du dig till jul?

Mina Akram, snart 7 år, Örebro: "Jag önskar mig en stor björn som är mjuk och vit och större än mig. Inte en isbjörn, men vit. Och inte en levande björn! Min mamma vet att jag önskar mig det, men Tomten vet inte det. Jag önskar mig en kanin också, en levande, riktig kanin. Den ska vara i buren. Vit och lite brun på ryggen och vit på magen. Jag aldrig haft något djur."

UNT frågar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!