Internationell dag mot ätstörningar

Med premiär i år är 2 juni den internationella dagen för bekämpning av ätstörningar. Bland dem som uppmärksammar dagen finns Akademiska sjukhuset.

25 maj 1916 09:51

Initiativet till World Eating Dirsorders Action Day kommer helt från gräsrotsnivå. Diskussionen om en speciell dag för bekämpandet av ätstörningar uppstod i höstas bland medlemmar i gruppen International Eating Disorders Action, ett internetbaserat nätverk av bland annat föräldrar, tidigare sjuka och yrkesverksamma inom psykiatrin. Amy Cunningham, en av nätverkets grundare, berättar att diskussionen handlade om att medvetenheten om ätstörningar behöver ökas och att det samtidigt finns attityder som behöver förändras och myter som behöver dödas kring sjukdomen.

– Den här dagen är ett sätt att sända ett kraftfullt budskap till beslutsfattare över hela världen om att det finns behov av åtgärder mot ätstörningar. Samtidigt är det ett sätt att inge hopp för de drabbade, säger hon.

Budskapet om den internationella dagen har framför allt spridits via nätet, inte minst genom sociala medier. Instanser i ett 40-tal länder kommer att uppmärksamma dagen, och efter att en av de anställda hade fått nys om dagen bestämde sig Ätstörningsenheten för vuxna på Akademiska sjukhuset för att vara med.

– Det är bra att ätstörningar uppmärksammas med en internationell dag. Det finns ganska mycket okunskap och även ett stort mörkertal när det gäller drabbade. Det här kan ge både dem som oroar sig för någon anhörig som har visat tecken på ätstörning eller den som själv tror sig ha problem en chans att komma hit och ställa frågor, säger Mina Munktell, sjuksköterska och koordinator på Ätstörningsenheten för vuxna.

2 juni ska avdelningen i samarbete med organisationen Frisk & fri finnas på plats och informera både vid Akademiska sjukhusets huvudentré, ingång 70, och på Psykiatrins hus. Programmet är inte helt spikat när den här artikeln går i tryck.

– Det får bli lite av ett pilotår för oss. Vi får se hur stort intresset är och kanske kan vi utöka aktiviteterna till nästa år, säger Mina Munktell.

Är du förvånad över att det inte har funnits någon sådan här dag tidigare?

– Ja, lite. Det finns ju dagar för nästan allt nuförtiden. Men det är väl helt enkelt ingen som har tagit initiativet tidigare.

Mer information om dagen (text på engelska): www.worldeatingdisordersday.org

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!