Hon vill använda dansen till mycket

Dörren öppnas och jag får genast en stor kram. Blyg är knappast rätt beskrivning av danslärare Matilda Corazón. Snarare skulle social, nyfiken, engagerad, oblyg och otroligt glad passa.

27 februari 2017 13:42

Hon bjuder in till sin välbevarade lägenhet på Övre Slottsgatan med kakelspis och vedeldad ugn. Fönsterna drar men lägenheten värms upp av Matilda Corazóns dream board – ett kollage med urklippta ego-boostande meningar och ord. ”100% pepp & inspiration”, ”Vänskap är en livlina”, ”Ta för dig”, ”Ät rent & må bättre”, ”Sexpack”, ”Hälsa”, ”Dance”...

– Livet har sina ups and downs. Under deppiga perioder tittar jag på orden, tar nya tag, säger Matilda Corazón. Hon andas in för att med hela kroppen visa hur ett nytt andetag kan ge kraft för att gå vidare.

Matilda Corazón är i dag danslärare på sitt nystartade dansföretag. Hon undervisar i ladystyling och i pardans i både kizomba och bachata. Att Matilda Corazón kan erbjuda ladystyling – dansklasser med bara kvinnor – säger hon är något unikt i Uppsala. Lektionerna ger kvinnor tillfälle att lära känna sina kroppar, känna sig vackra och sexiga utan att behöva tänka på vad män tycker. För en gångs skull.

Respekten för varandra, vikten av samtycke och medvetenheten om att man får säga ifrån är tre budskap som genomsyrar Matilda Corazóns liv – privat likväl som professionellt. Frågorna är jätteviktiga för henne, i synnerhet på dansgolvet där man ofta kommer nära varandra, och gränsen mellan vad som är okej och inte okej kan upplevas otydlig.

– Det är helt okej att ställa till en scen om något inte känns bra och man inte vill, säger Matilda Corazón med emfas.

Hennes stora blå ögon glöder, inte av glädje som tidigare, utan av engagemang och ilska. Matilda berättar för mig att hon själv varit rädd för att säga nej på dansgolvet. Att hon inte förmått att fysiskt trycka ifrån. Att nej har tolkats som ja, och att det vid ett tillfälle har slutat i ett sexuellt övergrepp. I dag pratar hon öppet om händelsen.

– Jag har ingenting att skämmas över. Problemet är att tjejer skäms när de blivit utsatta för sådana här fruktansvärda saker. Det är fel!

Som bidrag till att uppmärksamma sexuellt ofredande har Matilda Corazón gjort kortdansfilmen The Truth i vilken hon själv dansar.

Hon visar filmen. Hon står ensam på dansgolvet och ger uttryck av starka känslor med både kroppsspråk och minspråk. Matilda förklarar att filmen inledningsvis ska förmedla att det för utomstående är omöjligt att förstå hur ett offer för sexuellt ofredande känner. Därefter går hennes dansstil över till mer aggressiv och bortstötande. Med filmens avslut vill hon förmedla hur man, trots känslan av hopplöshet, kan hitta sin egen styrka.

– Meningen med filmen är att lyfta debatten. Saying no means no, saying nothing doesn’t mean yes. Samhället låter alltför ofta de mest utsatta fortsätta vara offer. De frågorna måste få ta mer plats, säger Matilda Corazón.

Filmen finns på hennes facebooksida och hennes hemsida, och Matilda vill att den ska ses av fler.

– Jag vill sprida budskapet, och jag tror att dans är ett tillräckligt kraftigt redskap som skulle få genomslag.

Matilda Corazón vill också bidra på andra sätt genom sin dansundervisning. Hon menar att dans kan fungera stärkande i olika typer av relationer. Dans som terapeutiskt verktyg kan kombineras med professionell psykologi i till exempelparrelationer, menar Matilda Corazón som i grunden är utbildad beteendevetare med inriktning på psykologi.

– Vid problem i en relation är det vanligt att man slutar röra vid varandra. För att kunna prata mer om problemet kan dans vara nyckeln till framgång i samtalet.

– Att röra vid varandra är jätteviktigt. När jag har haft privatlektioner med blivande makar är det intressant att se hur de lär sig tillsammans, kommunicerar med varandra och hur de lyssnar på varandra. Jag vill använda mina kunskaper i psykologi och beteendevetenskap tillsammans med dansundervisningen för att hjälpa människor kommunicera på andra sätt än genom ord. Dansen är ett bra hjälpmedel för att stärka relationer, säger Matilda Corazón.

Hon lägger till att det inte nödvändigtvis måste vara par som kan finna stöd i dansen.

– Banden mellan mina elever och mig har fått vissa att öppna upp sig, börjat prata. Dansen har skapat en tillit mellan oss.

Matilda Corazón berättar för mig hur kroppskontakt får signalsubstanser att flöda i kroppen. Dopamin, serotonin och oxytocin är alla ämnen som aktiveras vid exempelvis en kram – ämnen som får oss att känna motivation, välbehag och ökar vår tillit till varandra.

– Men för att det ska hända måste vi kramas länge, eller dansa, säger Matilda. Dansen kan få förtroendet för varandra att öka, och då kan det bli lättare att prata med varandra i en relation.

För Matilda har dans fungerat som tillflyktsort, som fristad, som budskapsförmedlare, som terapi och stärkande. I framtiden strävar hon efter att utöka utbudet av tillfällen där dans får spela en djupare roll och där flera får känna samma sak.

Matilda Corazón vet vad hon tycker och vad hon vill. Om hon är klar på vad hon tycker räds hon inte att säga det. Livet har sina ups and downs. Men som den fighter och pedagog hon är säger hon bestämt,

– Bryt ihop och gå vidare!

Personligt

Namn: Matilda Corazón

Ålder: 26 år

Gör: Driver eget dansföretag. I tre år har hon varit ledare för las Corazonicitas, en grupp danstjejer som hon undervisar i ladystyling för att sedan åka och showa med. ”Corazón betyder hjärta och corazoncito betyder litet hjärta, men jag ville ha feminin böjning. Därav namnet las Corazonicitas”.

Familj: Mamma, pappa, storasyster 30 år, storasyster 28 år, tvillingbror, lillebror 25 år, hund 13 år.

Intressen: Dansa, skriva, hålla ordning/städa, kreativt skapande.

Bästa egenskap: Engagerad

Sämsta egenskap: Engagerad

Uppskattar hos andra: Ärlighet

Favoritresmål: Sommarstället utanför Kalmar

Ser på: Alldeles för många serier, komedier

Läser: Bibeln, har börjat men inte kommit så långt…

Lyssnar på: Har en blandlista på spotify med artister som Ed Sheeran, Sarah Bereilles, Vibafemba. Väldigt blandad men mest lugna låtar. Lyssnar även på bachata och kizomba.

Äter gärna: Choklad, typ jämt

Dricker gärna: Vatten eller ananasjuice

Gör mig arg: Sveriges (läs: de flesta länders) rättssystem, folk som blundar för verkligheten och stoppar huvudet i sanden

Drömmer om: Medvetenhet, fred och rättvisa.

Min bästa söndag

Vaknar

Runt åtta, utsövd. Haha, händer inte så ofta. Går och lägger mig alldeles för sent. Men jag älskar morgonstunden och frukost. Macka med ost, yoghurt med müsli, ett stort glas vatten eller juice om jag har det hemma.

Förmiddag

Planera lektioner och jobb inför veckan, då kan jag som egenföretagare börja måndagen med att vara ledig, om jobbet redan är gjort. Mellanmål – frukt eller yoghurt med müsli om jag inte åt det till frukost.

Lunch

Gärna färdiglagat så jag bara kan värma. Rotfrukter i ugn med stekt halloumi och en god sås. Lunch med en kompis är det bästa.

Eftermiddag

Ta det lugnt, kanske gå en promenad med en kompis. Hälsa på mamma, pappa och Ludde. Han är familjens hund, men jag älskar honom mest! ;)

Kväll

Titta på film, äta kvällsmat (mackor och varm nyponsoppa) och choklad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Bate Holmberg