Här blir stela män mjuka

För fyra år sedan startade "Gubbyogan" i bygdegården. Först var de åtta sedan blev de 15 och alla mår bättre än vad de trodde. Dessutom har de jättekul.

19 maj 2019 21:00

Det som började som en rolig prova-på-aktivitet för fyra år sedan, har nu blivit en mycket uppskattad träningsform för män i bygden. ”Yogan är en lisa för kropp och själ”, säger Lars-Inge Eriksson som varit med från start.

Männen droppar in en efter en i den stora samlingssalen i Stavby bygdegård. Rummet fylls med röster och skratt. Runt 15 manliga deltagare har samlats en vardagkväll för att yoga under ledning av Stina Hultén.

– Det är en väldigt skämtsam och uppsluppen stämning i den här gruppen. Den sociala delen är viktig och många kommer hit innan passet börjar för att umgås, berättar hon.

”Gubbyogan” i Stavby startade för fyra år sedan när Stina blev tillfrågad att starta en grupp för bara män.

– I början hade jag cirka åtta deltagare, men sen har det spridit sig allteftersom och männen har dragit hit andra bekanta. Den här terminen har jag haft arton anmälda i åldersspannet 40 - 70 år.

Åke Levén, är en av deltagarna som varit med från termin ett.

– Det började med att vår herrklubb Stavbymännen, provade på olika aktiviteter som exempelvis balett. Och vi tänkte att yoga skulle vara roligt också. Efter provpasset lade vi fram en lista där man fick skriva upp intresse för att fortsätta med yoga, och på den vägen är det.

Alla ”gubbar” vi pratar med är eniga om att yogan är välgörande och lyfter också fram den lättsamma och avdramatiserade stämningen under passen, som en faktor för trivsel.

Ulf Stafring som arbetar som bonde, är en av dem.

– Det känns skönt med bara gubbar. Vi känner varandra och det blir avslappnad stämning. Ingen av gubbarna skulle våga gå på något annat yogapass.

För Ulf var yoga okänt innan herrklubben körde sitt prova-på-pass och det tog några gånger innan han kom in i det.

– Även nu är det ett visst motstånd att ta sig hit, men jag är alltid skitnöjd efteråt. Jag har haft problem med axlarna och efter stallsäsongen hade jag väldigt ont i kroppen. Men de sista åren har jag inte haft ont och vill ju gärna tro att det är yogans förtjänst.

Yogaläraren Stina Hultén berättar att cirka 90 procent av yogautövarna i Sverige är kvinnor.

– Yoga är ju en träningsform som passar alla, så det är synd att inte fler män provar.

De 75 minuter långa passen Stina håller i är en form av hatha-yoga, som hon lagt upp utifrån deltagarnas behov.

– Män är starkare i överkroppen så jag kan göra lite mer krävande övningar. Sen är männen stela i axlar, höfter och baksida av lår, så jag lägger in mycket stretching, rörlighetsövningar och balans.

Stina tycker att det är extra roligt att hålla i ”gubbyogan”, där deltagarna återkommer termin efter termin.

– Det är roligt att lära känna alla. Håller man i ett yogapass på gym är det nya deltagare varje gång och man får hålla sig till ett baspass. Jag får också mycket positiv respons som att ”det här är det bästa på hela veckan” och åker alltid härifrån med ny energi.

Christer Lindqvist, numera är pensionär, kände ofta av smärtor i ryggen när han jobbade på posten.

– Det tydligaste för mig när jag började med yogan var just att jag inte fick ont i ryggen på samma sätt. Jag har blivit rörligare, piggare mer alert och spänstig.

En av gubbarna säger skämtsamt till Christer att han kan söka jobb på cirkus nu när han blivit så spänstig, medan Christer fortsätter.

– I den här åldern har man sina skavanker, men det är aldrig för sent att börja röra på sig. Jag har ett protesknä och begränsad rörlighet i axeln. Men här behöver man inte prestera utan jag och alla andra gör rörelserna efter bästa förmåga. I början på terminen kan det kännas lite trögt, men sen kan man nästan inte vara utan yogan.

Det har blivit dags att dra igång veckans pass. Gubbarna placerar sina färgglada yogamattor på golvet i den stora samlingssalen. Och alla intar sina bestämda platser.

– Jag har inte bestämt platserna, utan det har blivit så. Man får nog onda ögat om man ”snor” någons plats, säger Stina och skrattar.

Lars-Inge Eriksson tänkte att yoga var lite flummigt innan han började.

– Men det är precis tvärtom. Det är jädrigt jobbigt fast man inte tror det. Även om man kan tycka att i dag var det ”husmorsgymnastik” och väldigt lugnt, oj vilken träningsvärk man kan ha efteråt. Och i uppehållet mellan vår- och hösttermin, hinner man bli stel som ett kylskåp.

Lars-Inge som jobbar inom byggbranschen har bekymmer med värk. Bland annat ischias.

– De första tio minuterna gör det ont, men efter 75 minuters yoga är jag helt smärtfri. Yogan är en lisa för kropp och själ, så det här måste man göra. Kombinationen av gubbnärvaron och Stinas sensuella röst är oslagbar.

Tio procent av männen yogar

Av yogautövarna i Sverige är cirka 90 procent kvinnor och 10 procent män.

Företaget TränaNära anordnar träning i exempelvis yoga, pilates, och afrikansk dans på landsbygden.

Träningspassen hålls i bygdegårdar och skolor i närområdet och finns i bland annat Stavby, Tuna, Vendel, Ekeby och Gottröra.

För fyra år sedan startades en yogagrupp för bara män efter att det efterfrågats.

Gruppen som från början hade sju deltagare har numera 15-20 män i åldersspannet 40 - 70 år.

Gruppen träffas 12 gånger per termin för ett 75- minuterspass av hatha-yoga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Mikaela Wass