Veto på Österlen?

Regeringen drömmer om en FN-framgång i sädesfälten.

19 april 2018 20:00

Kan lite Hammarskjöldnostalgi bidra till att förbättra stämningen i FN:s säkerhetsråd? I helgen möts de 15 länderna i skånska Backåkra, gården som dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarskjöld köpte 1957 men aldrig hann flytta till då han omkom fyra år senare. Arbetsmötet äger rum mitt under den eskalerande Syrienkrisen, efter giftgasattacken i Douma 7 april.

Syrienkriget har splittrat stormakterna i en omfattning som inte setts sedan Kalla kriget. Sedan starten av kriget 2011 har Ryssland lagt sitt veto i säkerhetsrådet vid tolv tillfällen gällande resolutioner om Syrien, ofta i sällskap med Kina. Låsningen i rådet är nu närmast total. ”Det mest oroliga jag kan minnas och Moskva förtjänar den största skuldbördan. De har cyniskt utnyttjat FN för att skydda al-Assad”, säger Richard Gowan på European Council of Foreign Relations, till DN (19/4).

Han tillägger att även USA och dess allierade varit cyniska och saknat verkliga idéer om hur konflikten kan lösas. För att FN:s säkerhetsråd ska kunna fatta ett beslut måste minst nio av de 15 medlemmarna rösta ja, liksom samtliga fem permanenta medlemmar, USA, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Kina.

Sverige önskar sig förstås en riktig framgång nu när mandatperioden går mot sitt slut, drygt åtta månader återstår. Den feministiska regeringen kommer säkert att hitta ett antal punkter där man fört fram sin ”syn på demokrati och mänskliga rättigheter, jämställdhet och utveckling” som det hette när man tog plats i rådet 1 januari i fjol. Men det är ju en gång för alla så att FN-dokument om exempelvis jämställdhet som Saudiarabien skrivit på tenderar att inte bli mer än papperstigrar.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är mycket förväntansfull inför helgen. I en DN-intervju talar hon om den lantliga miljön runt Backåkra, om att bättre beslut kan fattas där än ”i fönsterlösa rum”. ”Jag tror att ambassadörerna kan känna att de kan koppla av och fästa blicken någon annanstans”, säger hon. Det är naivt i överkant. Putin anser sig ha en framgångsrik strategi om Syrien och om strömmen av veto plötsligt skulle brytas, vilket vore önskvärt, beror det på någonting annat än skånska rapsfält utanför fönstret.

Wallström var på torsdagen närmast i förbigående i riksdagens konstitutionsutskott för att försvara hemlighetsmakeriet på UD kring ansökan till säkerhetsrådet. Hon skyllde hanteringen på bristande rutiner, men menade att det inte var avsiktligt, ”vi har ingenting att dölja”. Det tror många utomstående fortfarande att man har och frågan är inte utagerad.

FN behöver en Hammarskjöld igen. För tillfället är det Putin, Erdogan och andra auktoritära ledare som har initiativet medan FN brottas med anklagelser om övergrepp och korruption. Hammarskjölds ande finns i Backåkra i helgen, men det är mycket tveksamt om någon av de närvarande känner den och tar intryck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!