Och alltför få brott anmäls. Bara 13 procent av de våldtagna i Sverige gör polisanmälan. 15 procent av anmälningarna leder till dom. Alltså leder endast 1,5 procent av alla våldtäkter till en dom, enligt aktuell forskning.
På onsdagskvällen visade SVT:s Uppdrag granskning att det handlar om totalt 843 gärningsmän som 2012–2017 dömts för våldtäkt eller försökt till våldtäkt. Av dessa är drygt hälften, 58 procent, födda utomlands. Unga afghanska pojkar är överrepresenterade. Antalet är 45.
Det är sant att forskningen behöver ta reda på mer varför dessa sticker ut i statistiken. Samtidigt motsvarar de 0,2 procent av de 23 000 unga afghaner som kom till Sverige 2015. Förövarna har ofta varit påverkade av droger och de är lågutbildade. Det finns således flera aspekter att utgå ifrån när man närmar sig detta allvarliga problem.
Trots det väljer SVT att lägga betoningen på etnicitet: ”En kontroversiell fråga som dominerat debatten är gärningsmännens etniska bakgrund.” Tja, varför då då?
Att härleda kriminellt beteende till kulturarv och grupptillhörighet är en knepig sak. Inte minst för att vissa fått för sig att dessa 45, som var och en är individuellt ansvarig för brott, företräder ALLA unga afghaner. Men när vi vet att ungefär 22 955 av de övriga inte är dömda för våldtäkt – hur kan vi då dra slutsatser om etnicitet som en huvudorsak till att ett fåtal begår brotten?
Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki nyanserar bilden i programmet. Senare har han visst tänkt några varv till och tycker att programmet inte borde ha sänts. Underlaget är för tunt, och hur kan man ens komma på idén att förklara övergrepp, som begås av en så liten grupp människor, med hela gruppens kultur? menar han: ”Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori” om att ”främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och att ... pk-eliten försöker dölja detta”, dund-rar han. Inte påstår vi att katolska präster odlar en våldtäktskultur, fast katolska präster har begått sexövergrepp mot barn över hela världen!
Polisen Mustafa Panshiri, född i Afghanistan, försöker dock förklara afghanernas överrepresentation just med idéer som de ”har med sig” om sexualitet och kvinnors ställning. Men räcker det verkligen? Det är fortfarande 45 av tiotusentals som dömts för våldtäkt.
Att se våldtäkt som etniskt problem är inskränkt. Missbruk, och orsakerna till detta, är tunga parametrar. Sarnecki väger även in strukturella problem, och frågar sig om inte ”nyanlända afghanpojkar” lättare åker fast än ”tv-profiler och film-moguler”.
Ja, vilken etnisk attityd skapade metoo-revolutionen? Vi har faktiskt inte hela bilden. Det finns en hel del forskning att göra. Brott att bekämpa.
Högst på listan står ändå att trygga offren så att de vågar anmäla.