Urspårat, Faktakollen!

”Man argumenterar inte med människor som säger att månen är gjord av vit ost.”

4 juli 2018 14:00

Så säger professor Yehuda Bauer, historiker vid International Holocaust Remembrance Alliance och Yad Vashem, centrum för dokumentation och forskning om Förintelsen. Klokt. Han syftar förstås på förintelseförnekare, de som hävdar att Förintelsen under andra världskriget aldrig ägt rum. Nazister brukar säga så, även om de väl knappast tror på sin egen lögn. Förintelsen, där sex miljoner av offren var judar, är ett så gigantiskt historiskt trauma att den liksom står i vägen för nazisternas fortsatta jakt på judar. Yehuda Bauer har hört förnekelserna många gångar, och möter dem numera med en trött gäspning. Också klokt.

Men den vinken fattar inte Faktakollen, som själva intervjuat Bauer. Faktagranskningssamarbetet mellan SVT, SvD, DN, SR och KIT går i stället nazisterna till mötes och höjer förintelseförnekelse till påstående som måste kollas.

Genom artikeln som toppade SVT:s sajt på onsdagsmorgonen får nazistiska Nordiska Motståndsförelsen, NMR, legitimitet och status både som ett politiskt parti att ta på allvar, ”som kandiderar till riksdag, kommun och landsting i höstens val”, och en historisk "källa" så vederhäftig att den måste motbevisas med tolv andra källor.

NMR:s presstalesman Pär Öberg får i texten "rekommendera alla som vill läsa på om argumenten mot Förintelsen att gå in på Nordfront" – NMR:s internetportal. Han säger att alla som "tror på" Förintelsen är utsatta för hjärntvätt. Och, som om vi behövde övertygas av ännu fler nazister, ringer Faktakollen upp nazistveteranen Vera Oredsson "för att få en kommentar till forskningen om Förintelsen": "En bluff", säger hon.

Det är viktigt med källkritik och faktakoll. Det är sådant som seriösa journalister sysslar med – faktiskt även medier som inte är med i Faktakollen. Men alla vi, som hellre önskat oss en gäspning, vet att det är få saker i historien som är så väl vetenskapligt belagda som just Förintelsen. Att förneka den är precis lika uppåt väggarna som att hävda att jorden är platt – eller att månen är en ost. I Faktakollen framstår dock Förintelsen som en historisk stridsfråga med två debatterande sidor. Eller en trosfråga. Nazisten: ”Jag tror inte på Förintelsen.” Faktakollen: ”Titta i Nationalencyklopedien!”

Det är allvarligt att journalistiska instanser med sådan tyngd som Faktakollens tror att balans i journalistik enbart handlar om att ”intervjua båda sidor”. Om man inte initialt har koll på kunskapsläget riskerar man inte bara att legitimera förfalskarna – utan även underminera vetenskapen. Det blir falsk balans och fel proportioner. Och motsatsen till fakta.

Att VM 1958 aldrig ägt rum i Sverige utan var en bluff iscensatt av CIA är en klassisk konspirationsteori.

Faktakoll på det?

5/7 2018

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Ripenberg