Väljarna får fortsätta vänta

Vid den här tiden funderar strategerna i de politiska partierna som bäst över hur valrörelsen nästa år ska läggas upp.

Uppsala2013-08-10 00:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilka frågor kan vinna över nya väljare? Vad är populärt i politiken just nu och vad ska man försöka undvika? Vilka styrkor och svagheter har partiet?

Några svar gavs redan under Almedalsveckan i Visby. Under hela valrörelsen kommer vi att få höra statsminister Fredrik Reinfeldt fråga S-ledaren Stefan Löfven vilka partier som ska ingå i hans eventuella regering. Och något svar kommer vi knappast att få före valet.

Både (M) och (S) leds av pragmatiska, mitteninriktade och rätt lågmälda partiledare. Både alliansen och de rödgröna anser att arbetslösheten är den största frågan. Båda vill också satsa på infrastrukturen, framför allt järnvägen. Det kommer också att pratas mycket om skolan från båda håll. Men bostadsbristen vill nog inget av blocken fördjupa sig i.

”Det finns ett behov att tillföra energi till svensk ekonomi”, säger finansminister Anders Borg i gårdagens Dagens Nyheter. Det innebär att det finns cirka 25 miljarder extra till reformer. Från allianshåll har man talat om en femte skattesänkning, men i intervjun vill Anders Borg inte ge något klart besked. Socialdemokraterna kommer med all säkerhet att säga nej till en ny skattesänkning och i stället föreslå olika skattehöjningar.

Arbetslösheten är ingen lättlöst fråga. Socialdemokraterna talar mycket om den men har få konkreta förslag. Ett är obligatoriskt gymnasium upp till 18 år, vilket ses som en metod att minska ungdomsarbetslösheten. Alliansen säger nej. Alliansens eget förslag har hittills varit en skattesänkning för att på så sätt öka efterfrågan vilket skulle leda till ökad sysselsättning. Men den sänkta restaurangmomsen gav enligt experterna ingen märkbar ökning av sysselsättningen i branschen och flera ekonomiska experter har tvivlat på att ytterligare en allmän skattesänkning skulle ge märkbart fler jobb.

Båda blocken kommer sannolikt att försöka undvika pensionsfrågan då tänkbara lösningar innebär försämringar av något slag. Socialdemokraterna kommer att driva välfärdsfrågorna, höjd a-kassa och sjukförsäkring, men några konkreta förslag har vi inte sett hittills. Det kostar mycket pengar att göra något som märks i den typen av frågor.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att inget av blocken har varit särskilt pådrivande på senare tid. Frågan är om regeringens budget i höst kommer att ge några tydliga svar. För Socialdemokraterna börjar det bli mer än dags att äntligen konkretisera sina förslag och ta ansvar för sin opposition. Man kan inte ligga lågt hur länge som helst.

Elefanten i rummet är förstås Sverigedemokraterna som ingen vill prata om.

Men valet kommer nog i stället mest att avgöras av hur pass trötta väljarna är på alliansregeringen.