Vad ska EU göra för att lösa krisen?

Uppsala2011-08-06 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eurons kris blir allt svårare. Sverige påverkas trots landets goda ekonomi och trots att vi inte är med i eurosamarbetet. Medlemsländerna satsar allt större pengar på att hjälpa de krisdrabbade länderna med lån och låga räntor, men ingenting tycks hjälpa på allvar. Skulderna ökar och tillväxten i krisländerna är liten eller negativ.

Först var det Grekland, ett misskött men litet land som det var ganska lätt att hjälpa, åtminstone tillfälligt. Sedan kom Irland och Portugal, också små länder - alltså inte något större problem för de stora euroländerna. Men sedan kom Italien, eurosamarbetets tredje största land efter Tyskland och Frankrike. Då blev marknaderna oroliga på allvar. Mer pengar till olika fonder blev lösningen, men den är ju bara tillfällig. Om också Spanien börjar krisa räcker inte pengarna.

Allt fler börjar nu tala om att själva euron är i fara. De värst drabbade länderna måste göra stora skuldnedskrivningar eller gå i statsbankrutt, menar till exempel den respekterade professorn Lars Calmfors. Om man vill hjälpa Italien och Spanien måste mycket mera pengar till, och det vägrar Tyskland och Finland. Skuldnedskrivningar är ett bättre alternativ. Då får EU:s räddningsfond hjälpa de drabbade bankerna. Men Lars Calmfors varnar också för en ny finanskris i Europa och USA, och han är inte ensam. Många har börjat tala om en "double dip", alltså en ny kris liknande den som vi just har gått igenom.

När euron skapades fanns det många som påpekade att en gemensam valuta kräver en gemensam ekonomisk politik för att fungera. Så skapades stabilitetspakten, men när krisen kom struntade alla länderna i paktens stränga regler.

Nu börjar man diskutera åtgärder som alltmer liknar en ekonomisk union, men fortfarande har medlemsländerna inte avstått makten till Bryssel, det blir bara rådgivning. En verkligt effektiv ekonomisk union skulle förutsätta genomgripande förändringar av EU:s fördrag. Det skulle i sin tur kräva folkomröstningar i flera länder, och de skulle säkerligen resultera i ett nej. När EU en gång skapades hade väljarna andra världskriget i levande minne. EU skulle vara garanten mot ett nytt krig i Västeuropa.

Men i dag är EU är mindre populärt än någonsin. Man kan ju bara se på de väldiga demonstrationerna mot de nödvändiga åtstramingarna i Grekland trots att landet fått enorm hjälp av EU. I Frankrike höjs röster för ett mini-EU, som skulle bestå av de euroländer som sköter sin ekonomi, alltså Tyskland, Frankrike, Benelux och Finland. Övriga länder skulle kastas ut ur eurosamarbetet och gå tillbaka till sina egna valutor.

Så vad ska EU göra? Fortsätta att ösa pengar över länder som inte klarar sin ekonomi? Låta dessa länder gå i konkurs? Tvinga på dem skuldsanering? Sparka ut dem ur eurosamarbetet och skapa ett mini-EU?

Och under tiden rasar börserna i Europa och USA.