Vad gör vi om alla blir hundra?

Vi blir bara äldre och äldre. I en rapport i den ansedda tidskriften The Lancet skriver några forskare att av de barn som föds i västvärlden nu kommer hälften att bli 100 år eller mer. Hur ser det samhälle ut som har så många gamlingar? Forskarna tror att det kommer att bli både dyrt och smärtsamt eftersom de många åldringarna får svåra sjukdomar, som hjärtsjukdomar och demens. Alltså förutsatt att inte forskningen gör snabba och stora framsteg vad gäller ålderdomens sjukdomar och hur de kan undvikas och botas.

Uppsala2010-12-23 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det så att framtidens gamlingar kanske blir friskare än dagens och att behoven därför inte blir så stora som man annars skulle tro? Eller kommer morgondagens samhälle att fyllas med sjuklingar?

Att medellivslängden stiger är i och för sig trevligt, men frågan är ju vilken sorts liv som väntar de gamla.

Att hälften av de barn som föds i dag skulle bli hundra år kan säkert ifrågasättas. Kanske blir vi så feta att medellivslängden sänks igen. Men det är mer troligt att den faktiskt ökar. Vi måste räkna med att samhället i framtiden får ta hand om betydligt fler gamla. Och det som kanske oroar mest är att allt färre får försörja allt fler om dagens system behålls.

Att höja pensionsåldern är den första självklara åtgärden. Kanske ska man ha olika pensionsålder för arbetare och tjänstemän? För olika sorters jobb? Vi känner alla jättepigga 75-åringar som mycket väl skulle klara av att jobba, åtminstone deltid, men också utmattade 60-åringar som inte tror att de orkar fortsätta till 65.

Men att låta folk få välja pensionsålder själva är kanske inte realistiskt. Så vad är en rimlig och tillräckligt rättvis lösning?

Och så sjukvården! Om en stor del av befolkningen är över 80 kommer behoven av sjukvård att stiga, även om vi skulle bli friskare högre upp i åldrarna än nu. Särskilt i demensvården kommer behoven att öka. Vem ska betala för det när en mindre andel av befolkningen jobbar än i dag? Mer privata försäkringar är sannolikt oundvikligt.

Och vad ska alla pigga gamla ägna sig åt under alla de år som de inte jobbar? En lösning är förstås att de ska ta hand om andra gamla som inte klarar sig själva. Det är kanske inte den ålderdom som de flesta ser fram emot men det blir kanske nödvändigt. Den vanliga arbetande befolkningen kan ju inte enbart ägna sig åt offentligt betald vård och omsorg. Några måste se till att landets inkomster ökar.

Invandring kan knappast lösa problemet även om det naturligtvis är en positiv faktor. Men där måste vi alltså tävla med andra länder som också de har en växande andel åldringar. Även invandrarna blir gamla och måste få vård och omsorg.

Vad som krävs är en ordentlig genomgång av hela problemet i en utredning med både forskare och politiker. Det gäller att tänka långsiktigt innan problemet har blivit olösligt. Vad säger regeringen?