Uppsalakrönika: Ovärdig mathållning för äldre

Uppsala2005-04-23 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
All mat ska vara analyserad innan den distribueras.
Smaka på den meningen! Vattnas det i munnen? Nej, knappast. Men det är den verklighet som 700 gamla människor i Uppsala lever i — om de får sin mat levererad från matföretaget Medirest. Hittills har maten delats ut till äldre som antingen bor i sina hem eller på äldreboende. Ett antal personer har insjuknat i magbesvär och maten misstänks vara orsaken.
Det är ju väl att analyser kommer att bekräfta att maten inte är hälsovådlig — men kära nån, är det den nivån som Uppsala kommuns äldreomsorg ska ligga på? Ska inte ambitionen vara att maten ska lukta gott, smaka bra och innehålla de näringsämnen som en gammal människa som själv inte orkar laga sin mat kan begära?
Kommunen befinner sig i ett dilemma. Äldreomsorgen i Uppsala har under många år haft en hög kostnadsnivå, i jämförelse med många andra kommuner. Under senare tid har dock organisationen stramats upp och kostnadsutvecklingen bevakas noga. Budget ska följas, inget annat gäller.
Äldrekontoret har också lyckats med detta men om priset för den framgången är den nuvarande mathållningen för ett stort antal vårdtagare är det priset diskutabelt.
Frågorna kring upphandlingen hopar sig. Hur kan det vara billigare att med bil köra mat mellan södra Sverige och Uppsala i stället för att laga maten i Uppsala eller varje fall närområdet? Finns miljöaspekterna inlagda i upphandlingen, det vill säga har man räknat in miljöpåverkan i totalpriset? Bortses det helt och hållet från eventuellt kommunalt ansvar för den lokala arbetsmarknaden? Om svaret är att dessa frågor är irrelevanta i sammahanget är det dags att ompröva Uppsala kommuns matförsörjning.
Det finns inga skäl för att kostnadsnivån för Uppsalas äldreomsorg ska ligga avsevärt högre än andra jämförbara kommuners. Att man åstadkommit en sänkning av kostnaderna är självfallet något önskvärt. Den nuvarande ordningen måste dock ifrågasättas.
Kortare tid och kortare leveranssträcka mellan spisen och matbordet måste gå att åstadkomma. Risker för matförgiftning måste minska till i princip noll eftersom många gamla människor är så svaga att deras kropp inte tål den kraftiga påfrestning som en matförgiftning innebär.
Framför allt handlar det dock om vilken attityd Uppsala som kommun har till sina äldre medborgare. Uppenbarligen har kommunen bedömt det som viktigare att bygga ut äldreboendena så att varje lägenhet är ordentligt utrustat med kök eller pentry — men inte att de som inte orkar använda sin fina spis ska ha en godtagbar mathållning.
Maten är centrum i många gamla människors vardag. Den borde ge stimulans, glädje och goda smakförnimmelser men i alltför många fall blir det inte så. I stället blir det en besvikelsens stund som gör att maten inte alls blir uppäten utan ställd åt sidan. Resultatet blir undernäring och ännu mer försvagad hälsa för många. Det här är ett ovärdigt sätt att omhänderta de äldsta och vårdbehövande Uppsalaborna.