Talepunkter vi vill slippa

Partiledarna bör vässa argumenten inför kvällens slutdebatt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppsala2018-09-07 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Slutdebatten i SVT är ett viktigt tillfälle för partiledarna att övertyga osäkra väljare. Räkna med tuffa ordväxlingar och fagra löften. Det finns dock ett antal uttjatade talepunkter som politikerna gärna får skona väljarna från i kväll. Här är några:

S: Bättre välfärd går före stora skattesänkningar.

Socialdemokraterna menar att valet är en ”folkomröstning om välfärden”. Man sätter satsningar på välfärden framför skattesänkningar. Men att sänkta skatter inte behöver betyda lägre skatteintäkter för staten och att det går utmärkt att både sänka skatten (framför allt skatten på arbete) och samtidigt skjuta till resurser till välfärden känner nog de flesta till. Men tydligen inte den nuvarande S-ledningen. Om inte annat blev detta tydligt i SVT:s utfrågning av Stefan Löfven (21/8). Programledarna informerade statsministern om att både Göran Perssons regering och alliansregeringen lyckades sänka skatten och ändå öka skatteintäkterna. Men Löfven viftade bort programledarnas siffror och framhärdade i att skattesänkningar inte kan förenas med mer pengar till välfärden. För säkerhets skull tog han till en annan av sina standardfraser: ”Alliansen vill sänka skatten med 100 miljarder kronor!” Men för att komma fram till den summan måste man lägga ihop de fyra allianspartiernas enskilda budgetförslag. Om alliansen bildar regering i höst kan vi dock vara säkra på att de kommer att lägga fram EN budget. Löfven hävdade i SVT:s utfrågning att han har en ”pragmatisk” syn på skatter. Denna hittills okända sida får statsministern gärna visa upp i kvällens debatt.

S och KD: Vi vill ta bort pensionärsskatten.

De flesta partier pratar om att sänka skatten för pensionärer med det är Socialdemokraterna och på senare år också Kristdemokraterna som ogenerat sprider myten om ”pensionärsskatten”. Alliansregeringens jobbskatteavdrag innebar sänkt skatt på lön, men inte på andra inkomster som pension eller sjukpenning. Det har alltså aldrig varit fråga om en särskild skatt på pensioner, som talet om ”pensionärsskatt” ger intryck av. En särskild pensionärsskatt existerar lika lite som en arbetslöshetsskatt, sjukskrivningsskatt eller föräldraledighetsskatt. Så låt väljarna slippa pensionspopulismen i kväll, S och KD!

Alliansen: Beskatta utsläppen, inte resandet.

Alliansen vill skrota flygskatten och i stället satsa på förnybara bränslen. Men den borgerliga drömmen om det gröna flyget är totalt orealistisk. Tillgången på biobränslen är begränsad och det skulle ta många år innan biodrivmedel kan fylla flygplanens tankar i någon större omfattning. Dessutom gör flygplanens utsläpp av vattenånga och kväveoxider på hög höjd att flygets klimatpåverkan kommer att vara kvar även vid 100 procent förnybart i tanken. Alliansen måste sluta sväva i det blå och i stället säga som det är: Flygresandet måste minska för att vi ska nå klimatmålen.

M: Vi ska ha en ansvarsfull flyktingpolitik.

Sedan han blev partiledare för Moderaterna för snart ett år sedan har Ulf Kristersson upprepat att han tycker att den mer generösa migrationspolitik som Sverige hade fram till hösten 2015 var ”ogenomtänkt och principlös”. Han har också flera gånger sagt att han enbart kommer att leda en regering som bedriver en ”ansvarsfull migrationspolitik”. Men vad som är ansvarsfullt är förstås bara en åsikt. Att splittra barnfamiljer och riva upp asylrätten kan givetvis på goda grunder beskrivas som en oansvarig migrationspolitik. Nästa år löper den tillfälliga asyllagen ut. Politikerna bör tala konkret om hur de vill att svensk flyktingpolitik ska se ut efter det. Att vilja bedriva en ”ansvarsfull migrationspolitik” är inte ett svar på frågan.