Stockholmsfrågan

Uppsala2007-05-13 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Stockholmsfrågan - så kan man be­skri­va den fråge­ställ­ning som på ett el­ler an­nat sätt kom igen i näs­tan alla de in­lägg som gjor­des, när Re­gi­on­för­bun­det i Upp­sa­la län i ons­dags ord­na­de en hea­ring kring An­svars­kom­mit­téns be­tän­kan­de. Kom­mit­tén tän­ker sig som be­kant att da­gens län och landsting er­sätts av 6-9 stora re­gi­o­ner med an­svar för bl a sjuk­vård, re­­­gi­o­nal pla­ner­ing och in­fra­struk­tur. Kri­ti­ken var stark re­dan in­nan be­tän­kan­det la­des fram. Själv har jag på UNT:s le­dar­si­da bl a ifråga­satt strävan ef­ter full­stän­dig sym­me­tri mel­lan oli­ka de­lar av lan­det.

Men an­tag att po­li­ti­ker­na på riks­ni­vå ändå be­stäm­mer sig för att gå vi­da­re i den rikt­ning som kom­mit­tén an­vi­sar. Hur ska då lands­ting­et och kom­mu­ner­na i Upp­sa­la län se på de al­ter­na­tiv som bjuds? Ett är att Upp­sa­la och Stock­holm in­går i sam­ma re­gi­on. Ännu ett al­ter­na­tiv är en stor Mälar­dals­re­gi­on där ock­så and­ra an­grän­san­de län tas med. Och ett tred­je al­ter­na­tiv är att Stock­holm får vara sin egen re­gi­on me­dan Upp­sa­la in­går i en an­nan, ba­se­rad på da­gens sjuk­vårds­sam­ar­be­te med and­ra län i Mellansverige. Den be­röm­da "banan­regionen" av län i en böj runt om Stock­holm är en ver­sion av den­na tan­ke.
Men vad är bäst för Upp­sa­la? Me­ning­ar­na går vitt isär. Ser man till häl­so- och sjuk­vår­dens in­tres­sen, så tycks det mest än­da­måls­en­li­ga vara att be­va­ra da­gens sjuk­vårds­re­gi­o­ner, vil­ket in­ne­bär att Aka­de­mi­ska sjuk­hu­set be­hål­ler sin nu­va­ran­de roll och Upp­sa­la län följ­akt­li­gen in­går i en re­gi­on där Stock­holm inte finns med. Al­ter­na­ti­vet att för­stat­li­ga sjuk­vår­den före­språka­des inte av någon vid hear­ing­en, och de in­bjud­na före­trädar­na för An­svars­kom­mit­tén me­na­de att er­fa­ren­he­ter­na från Nor­ge ta­la­de mot en sådan lös­ning.

Ut­går man i stäl­let från den fak­tis­ka och funk­tio­nel­la ge­men­samma ar­bets­mark­nad som se­dan län­ge om­fat­tar både Stor­stock­holm och Upp­sa­la så skul­le den rim­li­ga lös­ning­en tvärt­om vara att Upp­sa­la och Stock­holm in­gick i sam­ma re­gi­on. Då skul­le Aka­de­mi­ska sjuk­hu­sets roll ef­ter hand för­änd­ras och sjuk­vår­den i hela den nya re­gi­o­nen or­ga­ni­se­ras på ett nytt sätt, an­tag­li­gen med Ka­ro­lins­ka som hu­vud­sjuk­hus.
De som för­or­dar en sådan lös­ning me­nar bland annat på att re­gi­o­nens stor­lek i sig kom­mer att vara en driv­kraft för eko­no­misk till­växt och att både Stock­holm och Upp­sa­la där­för vin­ner på en sam­man­slag­ning, oav­sett vad som hän­der med Aka­de­mi­s­ka. Men mot det­ta påpe­kar and­ra att Aka­de­mi­ska sjuk­hu­set är en av­göran­de till­växt­mo­tor just för Upp­sa­la. Ris­ken är na­tur­ligt­vis att den funk­tio­nen lång­sik­tigt för­sva­gas vid en sam­man­lägg­ning med Stock­holm.

Ser man till uni­ver­si­te­tens in­tres­sen så fram­står re­gi­on­frågan som fel ställd. Uni­ver­si­tet finns all­tid på en viss plats (el­ler på fle­ra, som SLU) men verk­sam­he­ten vid ett avan­ce­rat forskningsuniversitet kan ald­rig de­fi­ni­e­ras i re­gi­o­na­la ter­mer. Man vän­der sig mot om­värl­den, vare sig den finns i Ox­ford, Shang­hai, Stock­holm el­ler Väs­te­rås och täv­lar och sam­ar­be­tar med uni­ver­si­tet runt om i värl­den. Om An­svars­kom­mit­tén före­stäl­ler sig att uni­ver­si­te­ten och de­ras re­sur­ser kan vara pus­sel­bi­tar för re­gi­on­po­li­ti­ker att an­vän­da som de fin­ner bäst så är den ute på far­li­ga vägar.
En an­nan sak är att den kre­a­ti­va mil­jö som kan fin­nas kring ett uni­ver­si­tet - el­ler som i Upp­sa­las fall kring kom­bi­na­tio­nen av två uni­ver­si­tet och ett na­tio­nellt le­dan­de sjuk­hus - finns just där den finns och inte kan flyt­tas till någon an­nan plats. Och den mil­jön har gi­vet­vis i sig be­ty­del­se för till­koms­ten av nya fö­re­tag och för en dy­na­misk ar­bets­mark­nad.

Man kan ock­så fråga sig hur av­­­­­göran­de just re­gi­on­in­del­ning­en är för eko­no­misk till­växt och dy­na­mik. Stock­holm kom­mer all­tid att lig­ga nära Upp­sa­la och grän­ser av oli­ka slag kom­mer all­tid att fin­nas. Det vik­ti­gas­te är för­mod­li­gen att de grän­ser som finns är så lättforcerade som möj­ligt. I ett öp­pet sam­häl­le som det svens­ka er­bju­der det­ta knap­past något stort pro­blem och den över­gri­pan­de när­ings­po­li­ti­ken och de över­gri­pan­de spel­reg­ler­na på ar­bets­mark­na­den be­stäms ju un­der alla om­stän­dig­he­ter på na­tio­nell nivå och inte i re­gi­o­na­la el­ler lo­ka­la för­sam­ling­ar. Kan­ske är det så att An­svars­kom­mit­tén är ännu ett ex­em­pel på den eu­ro­pe­is­ka (el­ler svens­ka?) för­mågan att fast­na i pla­ner­ings­frå­gor me­dan res­ten av värl­den syss­lar med något mer pro­duk­tivt?

Och frå­gan är för­stås ock­så hur myck­et det blir av An­svars­kom­mit­téns ar­be­te - åt­min­sto­ne i det kor­ta per­spek­ti­vet. Sig­na­ler­na från det största re­ger­ings­par­ti­et har re­dan va­rit tyd­li­ga. Man har ing­en stör­re lust att ägna tid och po­li­tisk kraft åt kon­tro­ver­siel­la in­del­nings­frågor när så myck­et an­nat står på dag­ord­ning­en och re­ger­ing­en ris­ke­rar sitt om­val om den re­tar upp allt­för mång­a lo­ka­la opi­ni­o­ner.
Till det kom­mer den de­mo­kra­ti­ska frågan. Finns det inte en över­häng­an­de risk att allt­för stora och ab­strak­ta re­gi­o­ner ska­par ett främlingskap som i sig ris­ke­rar att un­der­mi­ne­ra de goda ting som en för­änd­rad läns- el­ler re­gi­on­in­del­ning sägs kun­na åstad­komma?

Läs mer om