Ständigt hotad aborträtt

Uppsala2019-01-23 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Tiotusentals abortmotståndare samlades häromdagen för att delta i den årliga manifestationen ”March for life” i Washington DC.

Donald Trump har under sin tid som president lyckats få igenom en rad restriktioner i aborträtten, och när han nominerade Brett Kavanaugh till Högsta domstolen gjordes det med inskränkt aborträtt som ett av motiven. Högsta domstolen har numera en abortkritisk majoritet och landets abortmotståndare - däribland de som tog sig till March for life - har stora förhoppningar på juridiken.

Abortförsvararna brukar påpeka att Högsta domstolen 1967 slog fast att abort inte strider mot konstitutionen. Men varje delstat har egna regler för till exempel hur långt in i en graviditet som en abort får ske, och det finns många sätt att påverka eller försvåra för kvinnor att få information.

Trump förstår att abortfrågan stärker hans ställning hos en viktig väljargrupp för Republikanerna.

Demokraterna bjuder förstås på motstånd, och redan 2017 samlades miljontals demonstranter i protest mot Trump och för kvinnors rättigheter i vad som kallas "Women's march". Årets manifestation, som ägde rum i helgen, är dessvärre förknippad med att rörelsen inte förmår att hålla rent mot antisemitismen. Bland annat har Women's march ledare hyllat den antisemitiska homofoben Louis Farrakhan som leder Nation of Islam.

När kritik har riktats mot Women's march har svaret kommit sent och varit ljummet, vilket resulterar i att färre vill delta.

Enligt den feministiska människorättsaktivisten Jackie Mhitaryan kvarstår bara 200 sponsorer eller partners av de 500 organisationer som tidigare varit stöttat rörelsen. Judehat har helt enkelt väldigt lite med feminism att göra.

Kampen för jämställdhet och aborträtt har inte råd med galenskaper av det här slaget.

Orosmoln finns även på vår sida Atlanten. I Ungern har Viktor Orbán talat om att en förutsättning för att den ungerska nationen ”överlever biologiskt” är att ungerska kvinnor föder fler barn. Han har lanserat ett "stödprogram" som ska få ungerska kvinnor att göra det. Många nationalistiska högerpopulister runt om i världen är märkbart "intresserade" av att styra kvinnors barnafödande.

Det ska i rättvisans namn sägas att det förstås finns abortmotståndare som inte har med högerpopulister att göra. I förra veckan stod det klart att Norges statsminister, Høyres partiledare Erna Solberg, behåller regeringsmakten. Solberg har förhandlat med bland annat med Kristelig folkeparti som har abortfrågan som en hjärtefråga, och många har därför befarat att aborträtten är i fara. Nu ser partierna ut att vara överens om att förbjuda så kallad tvillingabort. Vilka ytterligare ändringar kommer Kristelig folkeparti att pressa fram?

Man ska naturligtvis kunna debattera abortfrågans etiska dimensioner, och försöka minska antalet aborter. Men rätt sätt är inte att ta ifrån kvinnor rätten att bestämma.

23/1 2019

Läs mer om