Förhandlingarna i lärarnas avtalsrörelse har tagit sommarpaus och ska återupptas i augusti. Läget är låst då båda de stora lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, sagt nej till budet från arbetsgivarna SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Lönebudet var bra jämfört med övriga på arbetsmarknaden, men inte i nivå med vad lärarna tänkt sig, nämligen ”ett tydligt steg på vägen mot 10 000 kronor mer i månaden”.
Lärarnas status måste öka i Sverige och högre lön är en viktig del av detta. Vägen dit går dock genom en ny och bättre lärarutbildning, följd av vidareutbildning och karriärmöjligheter, mer än generella lönelyft. Om de i många fall hårt ansatta kommunerna ska ha råd att betala måste de också få något för pengarna.
Lärarförbundet organiserar en stor del av landets lärare och tar sitt uppdrag som opinionsbildare på största allvar. I vår och sommar har man ett flertal gånger fått medier att utropa ”lärarbrist” och ”lärarkris”, senast SVT:s Rapport igår. Frågan är dock om inte taktiken snarare skrämmer bort elever från lärarutbildningarna än ger utdelning i löneförhandlingarna.
SCB:s rapport Trender och prognoser 2011 i januari visade att det kan komma att saknas drygt 40 000 lärare och förskollärare i landet 2020 – inte mer än i ett flertal andra yrken, men en varningssignal. I maj bad Lärarförbundet SCB att också räkna ut hur många utbildade lärare som jobbar i andra yrken. Belöningen blev flera nyhetsuppslag om lärarbristen. I juni räknade förbundet ut hur storleken på skolklasserna påverkas av den kommande lärarbristen, med nya artiklar som följd.
I går övergick lärarbristen till ”nationell lärarkris” (Lärarförbundets eget uttryck) när SVT berättade om förbundets undersökning av antalet lediga platser på Arbetsförmedlingen. Det visar sig att antalet lediga lärarjobb är tre (!) procent fler första halvåret 2012 jämfört med samma period i fjol. Några andra jämförelseår gavs inte i undersökningen.
Det är dags för Lärarförbundet att sluta nu. Berätta i stället om den höga kompetens lärarkåren besitter och hur den utvecklas med de många nya reformerna. Berätta också om hur lärarnas lön släpat efter andra akademikergruppers och om varför fler behöver lockas till yrket (SCB:s varningssignaler räcker gott). Det ger kanske inga stora nyhetsuppslag, men det kan ge högre lön och status för lärarna.