Skapa en grön plan för framtida balans

Uppsala2008-04-05 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För drygt fem år sedan antog Uppsala kommunfullmäktige översiktsplanen för staden. I dag är denna plan delvis överspelad även om grunddragen i den fortfarande äger viss aktualitet.
Behovet av en plan för en kommuns, en stads utveckling är fortfarande accepterat, i varje fall i den politiska retoriken. I praktiken kan man fråga sig om Uppsala kommun anser sig ha behov av en framåtsyftande planering.
Frågan är rimlig att ställa eftersom den utbyggnad av staden som sker i dag tycks styras av andra faktorer än Översiktsplan 2002 där det fanns en tydlig inriktning på att inte bebygga alla grönytor i staden. Självfallet måste en plan kunna revideras, särskilt i en så dynamisk, för att inte säga hetsig, kommun som Uppsala kommit att bli. Ständigt nya verksamheter och ständigt nya Uppsalabor kräver såväl nya byggnader som nya bostäder.
Men den utveckling på framför allt bostadsbyggnadsområdet som vi ser i dag tycks ha tappat all förankring i det som skulle kunna kallas planering. Vilken grön plätt som helst tycks duga för byggenskap.

Forskaren Marcus Hedblom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala bekräftar den här uppfattningen. Hans forskning visar att Uppsala har jämförelsevis mindre andel grön mark än andra svenska städer. Särskilt illa är det i de östra stadsdelarna där bara en procent av ytan är parkmark.
Just detta är en riskfaktor för Uppsalaborna i allmänhet och för Uppsalabarnen i synnerhet. Det är väl känt att tillgång till grönområden är en viktig hälsofaktor och för barnen visar undersökningar att de är särskilt utsatta för utsläpp och föroreningar.
Dock är ett annat faktum viktigt i detta sammanhang: en förtätning av staden och särskilt innerstaden anses gynna just tillgången på grönstruktur. Bygger man tätt och högt i staden går det att utöka grönytorna. Dessutom ökar chanserna för att en hög servicenivå kan bibehållas, som Uppsalas förre stadsbyggnadsdirektör Ingvar Blomster påpekade i UNT 2 april.

Hur ska man då få en bättre balans? En viktig åtgärd är att upprätta en grön plan för Uppsala, en plan där grönstrukturen får sin viktiga position fastslagen och en plan som det råder relativ enighet kring. Den planen måste stadfästas och inte kringgås, hur stora kraven på attraktiva bostäder i häftiga lägen än kommer att bli i framtiden.
Därvid ska behovet av gröna lungor över hela staden beaktas. Det gäller särskilt de östra stadsdelarna. Gränby backar kommer ju att bebyggas men den rest som finns kvar borde omgående avsättas som parkmark - fredad även i en expansiv framtid. Dessutom måste den framtida stadsplaneringen stagas upp så att Uppsala inte blir ett rov för plötsliga infall och krav på omedelbar tillfredsställelse avkrav på ny bebyggelse.