Säkerheten är viktigast
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det finns misstankar om att verket drivits med för hög effekt. Kärnkraftsinspektionen har anmält bolaget till åtal för att reaktor 1 inte kyldes ner tillräckligt snabbt efter sommarens incident. Statens strålskyddsinstitut krävde på måndagen i ett föreläggande svar på frågan om varför ett fel i verkets strålmätningsapparatur inte upptäcktes på flera år. Till det kommer de, för att uttrycka det milt, uppseendeväckande uppgifterna om att alkoholpåverkade personer arbetat innanför kärnkraftverkets grindar.
Allt detta, och möjligen en del ytterligare som kan misstänkas rymmas inom ett tills vidare okänt mörkertal, leder till slutsatsen - formulerad i en rapport av Forsmarks egna experter om sommarens incident att denna var "kulmen på en längre tids degradering av företagets säkerhetskultur".
Annars är det just den svenska säkerhetskulturen kring kärnkraften som det funnits anledning att vara stolt över genom åren. Hur man, som det beskrivits, ständigt och jämnt med en envishet gränsande till fanatism strävat efter att utveckla och fullända systemen - som dessutom utformats för att överlappa varandra, och därmed ytterligare minimera riskerna. Hur varje incident analyserats med pedantisk noggrannhet i den ständiga jakten på ny kunskap, med vars hjälp säkerheten ytterligare skulle kunna förbättras.
Föreställningen att alkohol- eller drogpåverkade personer skulle kunna finnas inom ett (svenskt) kärnkraftverks väggar har knappast funnits på den mentala kartan hos gemene man.
Om incidenten i Forsmark hade kunnat utvecklas till en allvarlig olycka, och hur nära en sådan i så fall var, kan en lekman omöjligen avgöra. Vad man däremot måste slå fast är att det som hänt var allvarligt nog och absolut inte får bagatelliseras - även om säkerhetssystemet visade sig hållfast.
Därför är det bra, och strängt taget självklart, att miljö- och näringsministrarna, liksom försvarsutskottet, engagerar sig för att få fram fakta och underlag för slutsatser om vad som kan behöva göras från deras utgångspunkter för att förbättra säkerheten.
Från ledningen för Forsmark, och ägaren Vattenfall, kommer det signaler som tyder på att man där inser lägets allvar. En ny vice vd ska rekryteras för att ge säkerhetsfrågorna en snabbare och kraftfullare handläggning - och de planerade effekthöjningarna i kärnkraftverket senareläggs.
Det måste stå alldeles klart att säkerheten går före affärsmässiga hänsyn. En effekthöjning får inte innebära att säkerheten tunnas ur. Finns en sådan risk får effekthöjningen skjutas på framtiden till dess att nivån på säkerheten är tillfredsställande.
Säkerheten främst, alltså. Brister som uppstår eller upptäcks måste elimineras. Framför allt måste säkerhetskulturen ständigt upprätthållas på en hög nivå - vilket förmodligen i det långa loppet är det svåraste.
En fråga som ställs i dessa dagar, när förtroendet för kärnkraften skakats efter vad som nu hänt och blivit känt, är om det finns anledning till omprövning av kärnkraften som energikälla.
Svaret är nej. Kärnkraften är för överskådlig tid det realistiska alternativet till de miljförstörande fossila bränslena. Men man får aldrig tumma på säkerhetskraven.