Och var finns de nya jobben?

Något håller på att ändra den vanliga bilden av arbetslivet. Förr var många rädda för att okvalificerade jobb skulle flyttas till Asien, där lågavlönade tog jobben från hederliga svenska arbetare.

Uppsala2013-03-30 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men nu är läget ett annat: De okvalificerade jobben flyttar hem igen för att utföras av robotar, som kan jobba hur många timmar som helst utan rast och som inte behöver särskilt mycket i lön. Och i Asien satsar man därför på mer kvalificerade jobb. I Kina har Foxconn enligt uppgift bestämt sig för att köpa upp en miljon robotar och öppna sin första helautomatiska fabrik där om några år.

Även kvalificerade arbetsuppgifter kan tas över av datorer, både vad gäller utbildning, sjukvård, aktiehandel och översättningar. De förarlösa flygplanen spelar en allt större roll i USA:s försvar. Rapporter kommer in om att robotar är bättre på att köra bil än vanliga människor.

Den här utvecklingen innebär att inte ens högre utbildning alla gånger självklart är räddningen. De riktigt stora företagen blir allt större och riskerar att få monopolställning, vilket ytterligare försämrar jobbmöjligheterna.

Tillsammans med andra förändringar leder det till att jobben helt enkelt blir för få. Arbetslösheten i Europa, liksom i Sverige, har nu nått mycket höga nivåer. De jobb som försvinner i lågkonjunkturen ersätts inte av nya.

Den som blivit arbetslös får allt svårare att hitta ett nytt arbete och tiden som arbetslös blir allt längre. Och hittar man ett jobb är det ofta sämre betalt än det man hade förut.

Lågutbildades löner har sjunkit i jämförelse med andra, vilket är förklaringen till de allt större löneskillnaderna också i Sverige. Det är också en av förklaringarna till att företagens vinster ökar samtidigt som arbetslösheten stiger.

Det i sin tur kan leda till stora politiska bekymmer. I ett läge då arbetslösheten växer ökar risken för politisk extremism. I vårt land har vi ju Sverigedemokraterna, i England slåss premiärminister David Cameron med ett extremistparti på högerkanten, och så ser det ut i land efter land. Det är alltså inte bara av ekonomiska och sociala skäl som arbetslösheten är ett problem.

Vad ska man då göra för att skapa nya jobb? Dela på jobben, arbeta färre timmar, säger somliga. Men det verkar inte vara en framkomlig väg i framtiden eftersom vi samtidigt får allt fler äldre att försörja. Mer satsning på innovationer, mer utbildning, mer stöd åt dem som behöver, fler anställda i den offentliga sektorn är några förslag.

Men de där pojkarna som enligt flera rapporter inte bryr sig om att plugga får en dyster framtid.

Det här blir ingen lätt ekvation för framtida regeringar att lösa!