Nya alternativ
Att sitta i opposition år efter år med socialdemokraterna vid makten är outhärdligt, tycker Lars Leijonborg. En sammanslagning av borgerliga partier före nästa riksdagsval skulle visa att det finns ett regeringsalternativ, men också ge upphov till nya problem.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
I höstas, inför folkpartiets landsmöte, tog Lars Leijonborg försiktigt över Björcks stafettpinne, men utan att vinna något större gehör. Gårdagens utspel visar dock att han inte gett upp tanken på att skapa ett borgerligt storparti, även om han avstår från att redogöra för planerna i detalj. Att slå ihop samtliga fyra torde dock inte vara aktuellt, men oavsett vilka partier som går samman finns det flera faktorer att ta hänsyn till.
Konsekvenserna av en partisammanslagning, även om den "bara" sker mellan två partier, är svårhanterliga både ur ett ideologiskt och ur ett valstrategiskt perspektiv. Alla partier vill förstås öka väljarkåren, men ingen vill bita i det sura äpplet och ge upp sina grundläggande värderingar för den goda sakens skull. De vassaste hörnen måste slipas bort för att inte uppröra dem på den andra kanten i partiet. En sammanslagning innebär alltså att kompromissa med partiets ideologi för att öka sitt inflytande i den politiska verkligheten.
@3a Text:Förhoppningen är att väljare som röstar på socialdemokraterna för att det inte finns något egentligt alternativ i stället ska gå över till de borgerliga. Det skulle kunna ske, och ge upphov till ett efterlängtat maktskifte, men det kommer också troligen att finnas en väns-þd>ter- och en högerfalang som tycker att det nya, stora partiet har blivit alldeles för lagom. Det kan i sin tur leda till en väljarström till socialdemokraterna. Det kan också innebära att det bildas nya partier på högerkanten, eller att existerande främlingsfientliga, högerpopulistiska partier får vind i seglen och i större utsträckning väljs in i beslutande organ i hela landet. Strategin som från början verkade så enkel kan i själva verket leda till minskat väljarstöd.
Det finns alltså risk för nederlag på båda fronter. Att ideologi och hjärtefrågor kommer att tonas ned är i det närmaste givet. Om det dessutom genererar minskat stöd från väljarna försvinner även vinsterna med förslaget. Trots det är det viktigt att ha frågan i bakhuvudet. Att det ska finnas fyra borgerliga partier är inte av naturen givet. Inför valet 2006 torde en sammanslagning inte vara aktuell, men om de borgerliga förlorar även då är det kanske läge att öppna för nya strategier.