”Hora, jag ska våldta dig, jävla flata” skriker en blond machokille efter Sandra när hon går mot bussen. Hon och flickvännen blir ofta omringade av killgäng. ”För mig är det jobbigare att låtsas vara hetro än att få stryk”, säger Anna. Hon blev spottad på av ett gäng på torget och när hon försökte putta bort dem började de slå henne med knytnävarna. Fatima berättar att hennes pappa accepterar henne precis som hon är, men att släkten i hemlandet har hotat att mörda både henne och hennes lillasyster om hon inte gifter sig med en man. Vad tjejerna har gemensamt utöver att de är
lesbiska, är att de kommer från förorter till svenska städer.
När prideparaden i dag lördag målar Stockholms gator i alla färger finns fortfarande platser i Sverige som förblir grå. Trots att Sandra, Anna och Fatima bor i ett tolerant land med lagar som skyddar dem, har de alla utsatts för hot och våld på grund av sin sexuella läggning. Ändå tycker vissa att pridefirandet gått över styr.
Inför veckans firande av Europride som i år besöker Stockholm och Göteborg lade Försvarsmakten upp en bild på Instagram, bland annat för att marknadsföra de seminarier som de håller under veckan. Den föreställer två soldater, en kvinna och en man, med ansiktena målade i prideflaggans regnbågsmönster. I kommentarsfältet upprörs många över det man menar är ett politiskt ställningstagande från myndighetens sida, trots att försvar av allas lika värde inte bara är fullkomligt opolitiskt utan dessutom en del i myndighetens arbetsbeskrivning. De värderingar som låter alla medborgare leva precis som de vill är just vad Försvarmakten skyddar. Därför blir deras deltagande i pride inte bara lämpligt, utan också oumbärligt.
”Om du är homosexuell, bra för dig men tryck inte in det i andras ansikten”, skriver en person och en hel del argumenterar liknande. Försvarsmaktens kampanj kunde knappats ha legitimerats bättre än av dessa kommentarer. Om kärlek fortfarande kan sticka någon i ögonen, behöver den sorgligt nog fortfarande försvaras.