Maktkamp mellan oljestater

Det lilla oljeemiratet Qatar putar ut som ett besvärligt bråck från Saudiarabiens östsida och är ungefär lika uppskattat av saudierna.

Aron Lund

Aron Lund

Foto:

Uppsala2014-03-20 11:36
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Det var under nittiotalet som lilleputtstaten började utnyttja sina gigantiska olje- och gastillgångar till att skaffa sig inflytande i Mellanöstern, med en utrikespolitik så opportunistisk att man rodnade och bugade inför fräckheten. Å ena sidan gjorde sig Qatar till huvudbas för USA:s styrkor i Mellanöstern, å andra sidan knöt landet kontakter med Iran, Hamas och Hezbollah.

Den enda fasta punkten i Qatars utrikespolitik verkade vara att provocera Saudiarabien, med den outtröttliga uppfinningsrikedomen hos ett länge försummat småsyskon. Den Qatarägda tv-kanalen Al-Jazeera riktade skadeglatt kameran mot alla saudiska skavanker, och mellan 2002 och 2007 var Saudiarabiens ambassadör hemkallad i protest.

Denna beska rivalitet bilades inte förrän under den arabiska våren 2011, då de enväldiga monarkerna vid Persiska viken bildade gemensam front för att kväsa alla lokala demokratikrav. I mars 2011 slog de med förenade ansträngningar ner demokratirevolten i Bahrain. De gjorde också gemensam sak i länder som Syrien och Libyen, där oljepengarna fick finansiera upporsmän mot Bashar al-Assad och Moammar Gaddafi.

Men under ytan dröjde konflikten kvar. Qatar är allierat med Muslimska brödraskapet, den sunni-islamiska världens viktigaste religiösa rörelse. De styrande i Saudiarabien hatar däremot Brödraskapet, som de fruktar ska infektera det sterilt fundamentalistiska system de skapat med sin egen aktivistiska och oppositionella islamism. Hellre samarbetar saudierna med ultrakonservativa krafter, så kallade salafister, men sekulära rörelser går också bra. Vad som helst utom Brödraskapet.

Den egyptiske diktatorn Hosni Mubarak var en av dessa sekulära allierade, och för Saudiarabien var hans fall i februari 2011 en katastrof. Qatar öste däremot in bistånd till stöd för den brödraskapsregering som valdes för att ersätta honom. Men i juli 2013 tog den egyptiska militären tillbaka makten, uppmuntrad av kungahuset i Saudiarabien. Muslimska brödraskapets ledning och Al-Jazeeras Kairokorrespondenter slängdes prompt i fängelse.

Efter tövädret 2011 är läget nu åter bottenfruset – ja, här råder fullt kallt krig mellan arabvärldens två mest inflytelserika stater.

Den 5 mars kallade Saudiarabien på nytt hem sin ambassadör från Qatar och två dagar senare terroriststämplade man Muslimska brödraskapet. Saudierna hotar nu att ställa grannlandet under total ekonomisk blockad om Qatars emir inte genast stänger Al-Jazeera, kapar alla förbindelser med Brödraskapet och ordnar in sig i ledet bland övriga Gulfstater, det vill säga under saudiskt styre.

Hur maktkampen ska sluta vet vi inte än, men svallvågorna från denna brödrafejd i Persiska viken lär nog fortplanta sig bort till både Nordafrika och Iran.

Läs mer om