Kulturen tar SATS mot Castro

Raúl Castro hade sedan länge insett att bilden av situationen för mänskliga rättigheter på Kuba måste förändras. Bara några dagar efter att han den 24 februari 2008 tagit över presidentposten från sin bror Fidel, undertecknade han FN:s konventioner om först de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna, och sedan om de medborgerliga och politiska rättigheterna.

Uppsala2013-02-23 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omvärlden förundrades. Hur skulle han hantera detta på Kuba? Konstitutionen och lagarna strider så uppenbart mot mängder av artiklar i de båda konventionerna. Hela det kubanska statsskicket skulle behöva förändras för att uppfylla dem.

Nu fem år efter undertecknandet har den kubanska regeringen inte tagit ett enda steg till i frågan. Den Havannabaserade kulturföreningen Estado de SATS genomför därför i dag ett öppet seminarium för att uppmärksamma regeringen på löftet att uppfylla konventionerna. Förra året genomförde man en namninsamling med samma syfte.

Estado de SATS - Tillstånd i SATS - är en av de nya organisationer som utgör demokratirörelsen på Kuba. De organiserar konserter, filmvisningar, politiska projekt och publicerar diskussionsprogram på Youtube. Deras produktioner är skickligt gjorda med bra musik och snabba klipp. De förmedlar glädje och gemenskap och saknar helt det gravallvar som präglar många av de äldre demokratiaktivisternas kommunikation.

Bloggaren Yoani Sánchez, den mest kända demokratiaktivisten på Kuba, förklarar att SATS är ”ett skandinaviskt ord som refererar till tillfället precis före ett evenemang på en teaterscen eller en idrottsprestation; tillfället av största koncentration som föregår den artistiska explosionen, eller adrenalinkicken när man ska hoppa eller springa. De fyra bokstäverna sammanfattar en turbulent resa från djupet i den egna personen till extroversionen.”

De använder kulturen för att ta sats.

När föreningen i juni förra året lämnade in namninsamlingen till nationalförsamlingen skrev de att: ”Vi vill debattera hur demokratin genomförs”. Något relevant svar fick de dock aldrig, men ett tydligt.

När den oberoende advokaten Yaremis Flores greps av säkerhetstjänsten i november, var Antonio Rodiles, huvudpersonen bakom Estado de SATS, en av dem som tog sig till polisstationen för att ta reda på vad som hänt. Efter ett tag greps även han och de andra nio personerna som väntade utanför. Dagen efter tog sig ytterligare 16 personer till polisstationen. Även dessa greps.

Under dagarna som kom släpptes den ena efter andra av aktivisterna utan att anklagas för något brott. Åklagaren meddelade däremot att Antonio Rodiles hade gjort motstånd vid arresteringen, ett brott som kan ge fängelse i tre månader till ett år. Twitterflödena gick varma. Efter 19 dagar släpptes han med en böteslapp på 800 pesos. Det hade kostat att ta Raúl Castros ord på allvar. Frågan är vad priset blir nu.

Läs mer om