Donald Trump har nu sagt ungefär detsamma, efter uppgifterna i Washington Post om att han läckt känslig information till Ryssland: Presidenten har rätt att offentliggöra vilken information som helst.
Ett sådant uttalande kan synas bekräfta att det ligger något i uppgifterna i Washington Post, som sägs bygga på information från flera statstjänstemän med direkt kunskap om vad som tilldrog sig vid den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs besök i Vita huset nyligen. Men Trump har inte fel. Presidenten står överst i rang och kan göra saker som andra personer inom administrationen inte kan tillåta sig.
En helt annan sak är vad presidenten bör göra. Enligt Washington Post har han berättat för Lavrov och den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak om planer från IS att använda bärbara datorer som bomber på flygplan.
Han har enligt tidningen gjort det på ett sådant sätt att den källa som troligen finns inom eller nära IS riskerar att röjas, bland annat genom att Trump också namngett den stad där uppgifterna lämnades. När detta gått upp för andra befattningshavare inom Vita huset ska dessa ha ringt till underrättelseorganen CIA och NSA för att försöka dämpa de tänkbara effekterna.
Vi vet inte säkert vad som har hänt. Washington är fullt av rykten och olika former av samröre mellan Trump och ryska intressen granskas redan – och ledde av allt att döma till att Trump avskedade FBI-chefen James Comey.
Men dessa granskningar handlar om eventuella kontakter mellan Trump-kampanjen och Ryssland, och troligen också om finansiella kopplingar mellan Trumps affärsverksamhet och ryska intressen. De uppgifter som finns i Washington Post gäller något helt annat.
Det är en självklarhet att strängt säkerhetsklassad information inte sprids på ett sådant sätt att källan kan identifieras. Risken finns att Trump, utan att inse det, har utsatt en viktig informatör för fara och skadat förtroendet för aktörer i Mellanöstern som betraktat USA som en allierad i kampen mot IS.
Tilltron till det samarbete mellan säkerhetstjänsterna i fem engelsktalande länder, kallat Five Eyes, som är viktig för alla berörda kan ha påverkats om ingen längre är säker på hur USA:s president hanterar känsliga uppgifter. Om Israel berörs så finns nu en begriplig oro för att sådant som kommit till Rysslands kännedom också kan gå vidare till exempelvis Iran.
Vita huset och Trumps närmaste medarbetare avvisar alla sådana uppgifter. Det är många som önskar att man kunde lita på vad presidenten säger. Men om Washington Post inte fabulerar så kommer ytterligare information säkert fram. Oron tycks sprida sig också inom det republikanska partiet. Har tidningen rätt så kan Trumps egen ställning till sist hotas.
Håkan Holmberg