En majoritet i riksdagens socialutskott, allianspartierna och Sverigedemokraterna, driver nu på för att göra gårdsförsäljning av alkohol tillåtet i Sverige. Samtidigt som de vill behålla "monopolet".
Men om vi plötsligt låter ett otal gårdar sälja sitt äppelvin och öl finns inte längre något monopol. Det system som tillkommit för att reglera en för samhället riskabel droghandel faller samman. Hur ska man exempelvis kunna säga nej till Ica-handlaren om lanthandeln i Gårdslyckan får saluföra sin egenhändigt blandade äppelglögg?
Dagens Nyheters ledare (16/4) menar att Systembolaget inte behöver oroa sig för "konkurrens". Njä, det är nog faktiskt inte "bolagets" roll heller. Systemet har nämligen tillkommit för att se till att försäljningen av alkohol inte ökar. Däremot kan bolagets tillskyndare med fog oroa sig för att Systemet ska upphöra helt – för det blir den yttersta konsekvensen om gårdsförsäljning tillåts.
Det är inte utan orsak som den svenska staten en gång såg till att bli den enda som får sälja alkohol till folket. Helt enkelt för att ta kommando över flödet och konsumtionen. Det har många skäl. Alkohol är ett potent nervgift. Internationell forskning visar att alkohol är en av de största riskfaktorerna för sjukdom i världen. Och svenskarna dricker allt mer. Var sjätte dricker alldeles för mycket. Alkoholen påverkar benstomme, bukspottkörtel och lever samt kan vålla cancer, fosterskador, hjärnskador, stroke, depression. Och så vidare.
Det finns också en stark, mycket känd, koppling mellan brott och alkoholpåverkan. Sju av tio män som gör sig skyldiga till misshandel har alkohol i blodet och rattfyllerister är en stor fara för oss alla i trafiken.
Visst, det går säkert att uppfatta monopolets tillskyndare som omoderna moraltanter. Det går säkert också att peka på andra länder. Relativisera och trivialisera.
Visst är det mysigt med gårdsförsäljning. Men inte av just alkoholvaror.
Maria Ripenberg