Centerpartiet har på senare tid ofta stått i centrum för svensk politik. Även om splittringen i regeringsfrågan har varit mest påtaglig inom Liberalerna, finns det olika falanger även inom C. När jag i december fikade med partiets tidigare kommunalråd Stefan Hanna beskrev han Centerpartiets ledning, med Annie Lööf i spetsen, som en ”nyliberal sekt”.
Efter det plötsliga beskedet i december, om att Hanna är utesluten, fick Zahrah Lifvendahl ta över som gruppledare. Vilket visade sig vara en tillfällig lösning, för nu i veckan utsåg Uppsalas centerpartister Jonas Petersson till ny gruppledare.
Över telefon frågar jag honom hur det kommer att märkas att han får den rollen. Hans engagemang i stadsbyggnadsfrågor kommer förmodligen att märkas, nämner han. Inför valet i höstas undertecknade han en debattartikel, som 2:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, och underströk i den att det finns en tydlig konfliktlinje i stadsbyggnadspolitiken. Förtätning är en fråga som väcker engagemang. Centerpartiet i Uppsala står ensamt för en "varsammare väg", skrev Petersson med partivänner.
Men står han till höger eller vänster?
Jag frågar Petersson hur han hade röstat i statsministeromröstningen i förra veckan, om han hade varit centerpartistisk riksdagsledamot.
Han svarar att han nog hade röstat med partiet. Väljarna gjorde det inte lätt för oss, säger han, och nämner att man behöver kompromissa och finna ”den minst dåliga” lösningen. Samtidigt säger han sig förstå besvikelsen från Moderaterna och Kristdemokraterna.
I Uppsala tycks däremot ingen centerpartistisk vänstersväng vara i sikte. Allianssamarbetet fungerar bra, och vi kommer att försöka påverka minoritetsstyret i rätt riktning, säger Petersson. När Liberalerna valde att samarbeta vänsterut blev det, enligt Centerpartiets nye gruppledare, ”för trångt i soffan”. Nu gillar vi läget och påverkar i opposition, avslutar Petersson.
Även om han tillhörde dem som kritiserade sin partistyrelse för uteslutningen av Stefan Hanna, låter Peterson som en väldigt diplomatisk politiker.
Partiets riksdagsledamot från länet, Solveig Zander, röstade med partiet i statsministeromröstningen. En som inte gjorde det var riksdagsledamoten Helena Lindahl från Västerbotten, som bland annat har drivit frågan om skogsägares äganderätt. "Han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister", skrev hon om Stefan Löfven i ett inlägg på sin Facebooksida.
Frågan är om Lindahl är så ensam i sitt parti. Tidigare partiledare Maud Olofsson kallades "alliansens moder", och regeringsfrågan har inte varit enkel för partiet. Vad händer Centerpartiets väljarstöd, och Annie Lööfs förtroendesiffror, fortsätter neråt?