Grekland röstar om kaos eller kaos

På söndag röstar grekerna om sin framtid. Vinner något av de gamla partierna som håller fast vid de överenskommelser landet gjort med EU eller blir det något helt nytt, det vill säga de partier som vill hålla fast vid euron men inte vid överenskommelserna om de hårda åtstramningarna?

Uppsala2012-06-14 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagom till det grekiska valet har Johan Norberg kommit hem från Grekland efter att ha träffat alla sorters människor och försökt bilda sig en uppfattning om vad som händer i landet. Han är författare, idéhistoriker och senior fellow vid Cato Institute i Washington DC och var i går inbjuden av Ohlininstitutet för att avslöja resultatet av sin undersökning.

Det var sannerligen ingen munter historia. Det är svårt att se någon lösning, ansåg han. Alla pigga förslag som cirkulerar i EU, om bankunion, kontrollmyndigheter, nya bidrag med mera bygger på att Tyskland ska betala. Men Tyskland har redan garanterat mängder av miljarder och har redan stora skulder. Ska man nu sätta allt på spel för att betala för insolventa länders problem? Det gillar inte de tyska väljarna. Angela Merkel har nu valt en medelväg: Betala men samtidigt sätta villkor.

Men kommer Grekland och kanske Italien att acceptera att tyskarna talar om för dem hur de ska sänka sina löner och pensioner, göra om företagslagar, reformera lagstiftningen för arbetsmarknaden med mera? Risken finns att de säger nej och att både eurosamarbetet och hela EU spricker, varnade Johan Norberg. Krisen gynnar extrema partier i alla länder.

Det stora problemet med Grekland är att själva staten inte fungerar, allt bygger på korruption: Staten får till exempel in 20 procent mindre i skatt än vad beräkningarna visar, vilket alltså beror på att många greker kan köpa en skattesänkning av myndigheterna. Om ett företag sparkar någon för att man inte har råd att betala vederbörandes lön kan den drabbade vända sig till domstol och på så sätt få tillbaka sitt gamla jobb. Och så är det på område efter område.

Grekerna saknar förtroende för sina politiker, och det har de skäl för. De har inte längre något hopp om framtiden. Vad som skulle behövas är att landet börjar om på nytt med en ny generation som inte sitter fast i förstelnade relationer och gammal mentalitet. Men hur åstadkommer man en sådan revolution? Räcker det med ett nytt parti vid makten? Knappast.

Är då Johan Norberg alltför pessimistisk? Nej, läser man vad ekonomer jorden runt skriver i ämnet så är de flesta nästan lika pessimistiska om Greklands framtid, oavsett om landet lämnar euron eller inte. Lämnar man euron sjunker den nya valutan kanske med 50 procent vilket skapar kaos i landet. Har man kvar euron förutsätter det så hårda besparingar och så omvälvande förändringar att det också kommer att skapa kaos.

Och så var det frågan om hur det påverkar oss andra ...