Göran Persson kommer tillbaka

Är det månne så att förre statsministern Göran Persson (S) har börjat längta tillbaka till politiken? Man fick onekligen det intrycket när han häromdagen presenterade Nybyggarkommissionen, en alldeles ny företeelse i svensk politik.

Uppsala2013-07-01 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utredningen finansieras av tre företag: byggföretaget NCC, storbanken Nordea och konsultföretaget Tyréns. Några statliga direktiv finns inte. Det är helt enkelt en alldeles privat utredning, bestående av tre ledamöter, Göran Persson, Olle Wästberg (FP), bland annat före detta statssekreterare i finansdepartementet, och Agneta Dreber, före detta vd för Livsmedelsföretagen. Initiativet till utredningen sägs komma från kommunikationsbyrån JKL, där Göran Persson är rådgivare. Det praktiska ordnas av JKL. Ska vi gissa att initiativet i själva verket kommer från Göran Persson själv?

Nybyggarkommissionen är alltså en privat offentlig utredning, av ett politiskt problem som har skadat Sverige i årtionden utan att politikerna lyckats göra något åt det. Det byggs alldeles för lite i vårt land, i själva verket borde det byggas dubbelt så mycket. Förklaringarna är många, men resultatet förfärande. En allt större del av befolkningen, i synnerhet unga och inflyttare till de större städerna, har ingenstans att bo. Det drabbar inte minst studenterna, det drabbar de unga familjerna, det drabbar invandrarna och därför drabbar det hela landets ekonomi.

Utredningens mål är att bygga prisvärda och hållbara bostäder som fler har råd med, står det i presentationen av Nybyggarkommissionen. Men ingenstans får man syn på den stora elefanten i rummet, hyresregleringen. När frågan kom upp på presskonferensen för några dagar sedan framgick det att Olle Wästberg vill förändra den på ett ”socialt acceptabelt” sätt, medan Göran Persson sa att han inte ville ta ställning men att ”Olles beskrivning är bra”.

Den förre statsministern var på bästa humör vid presentationen, ögonen glittrade och han strödde kvicka kommentarer omkring sig. Det var också uppenbart att han såg sig som ledaren, även om det inte finns någon formell sådan. Det är nog ingen tvekan om att han kommer att dominera arbetet. Sedan får de andra foga sig eller reservera sig.

Resultatet ska redovisas i januari nästa år. Det blir mycket intressant att se vad man kommit fram till. I alla händelser kan väl både Socialdemokraterna och Folkpartiet plocka idéer därifrån.

Och Göran Persson kan känna sig välkommen tillbaka till politiken. Han har ju hittat på en för Sverige alldeles ny form av politisk utredning: Den privat-offentliga. Det kan ju bli framtidens melodi för avgångna politiker som lider av politisk abstinens och som tycker att deras kompetens inte tas till vara av regeringen. Fast då gäller det förstås att ha kontakter som ställer upp med pengarna. Och det är nog inte allom givet.