Fullskalig forskningsmiljö
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är ett gott läge för Uppsala - och det kommer att behövas. Tecknen på lågkonjunktur hopar sig och det gäller att stå stadigt i snålblåsten. Även om Uppsala har ett guldläge är påfrestningar att vänta.
Därför är de två Uppsalauniversitetens storsatsning på energiforskning extra intressanta. Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet planerar ett
energiforskningscent-rum och söker därför stöd från staten på 100 miljoner kronor per år. Regeringen har angett energiforskning som ett prioriterat område och när forskningspropositionen läggs fram senare i höst väntas en avsevärd del av medlen gå till detta fält.
Rimligtvis borde Uppsala ligga väl framme om regeringen väljer att låta sakskäl gå före eventuella regionalpolitiska hänsyn. Även om de två universiteten befinner sig i den expansiva huvudstadsregionen går det inte att komma ifrån att Uppsalas båda universitet på ett fruktbart sätt kan bidra till utvecklingen av nya energislag, SLU med sin kunskap och sina resurser på bioenergiområdet, Uppsala universitet med övriga energislag.
När beslutet om kärnkraftsutbyggnaden i Sverige fattades för snart 30 år sedan förutsattes det då att forskning om nya energislag skulle ske parallellt med utbyggnaden. Det dröjde länge innan något sådant utvecklingsarbete kom i gång. I dag finns dock en sådan utveckling och det finns många intressanta resultat vars praktiska användning dock ligger åtskilliga år framåt i tiden.
Nu går det uppenbarligen att se slutpunkten på såväl olje- som kärnkraftseran och hos allmänheten går det att spåra ett vaket intresse för nya energislag. Ökningen av antalet miljöbilar med hybridmotorer är markant liksom det stora intresset för att bryta oljeberoendet i uppvärmningen av bostäder. Visserligen är trafiksystemen fortfarande beroende av oljan men man kan ändå räkna med att det kommer att finnas en avsevärd acceptans hos allmänheten för nya energislag. Inte minst om priset på fossila drivmedel fortsätter att gå i höjden.
Det är ingen oviktig förutsättning för den fortsatta forskningen och Uppsala som stad och kommun borde kunna utgöra försöksobjekt för olika sorters lösningar på energitillförseln. En besvärlig stad för trafik, en blandning av gamla och nya byggnader och en stor folkmängd som är engagerad och intresserad av energifrågor. Se där en superintressant forskningsmiljö i fullskalemodell!