Flytten går då hyran höjs

I Uppsala har flera bostadsföretag efter omfattande renoveringar valt att lägga en stor del av kostnaderna på hyresgästerna.

Foto: Johanna Engman

Uppsala2012-01-25 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nyligen godkände exempelvis hyresnämnden en hyreshöjning på 60 procent för bostäder på Norra Kvarngärdet, som ägs av Stena Fastigheter. Uppsalahem höjer hyrorna i Södra Kvarngärdet och i Gränby planerar Rikshem att höja hyran efter renovering av lägenheterna. I en debattartikel (UNT 22/1) varnar Hyresgästföreningen för konsekvenserna, som medför att många hyresgäster inte kommer att ha råd att bo kvar.
Hyresgästerna är inte skyddade mot kraftiga hyreshöjningar i samband med en ombyggnad, samtidigt som deras inflytande över själva ombyggnadsprocessen ofta är relativt begränsad. De får visserligen ofta vara med och bestämma om vilka åtgärder som ska genomföras, men får sällan veta vad de kommer att kosta i form av ett påslag på hyran.

Även om det inte finns någon garanti för framgång kan hyresgästerna påverka renoveringsprocessen. Men då krävs det ett omfattande ideellt engagemang, vilket inte alltid går att uppbåda i tillräcklig omfattning. I en rapport som Hyresgästföreningen beställt från Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet konstateras att föreningen har anledning att vara självkritisk, eftersom den kommer ”in i processen och förhandlar om hyran i mångt och mycket efter det att de stora besluten har tagits”. Då är det ofta för sent att hålla hyran nere. Men oavsett graden av engagemang är det dock tydligt att skyddet mot stora hyreshöjningar för de befintliga hyresgästerna är för svagt. Här finns det all anledning för lagstiftaren att agera.

Många fastigheter, i synnerhet inom miljonprogrammen, står inför omfattande renoveringsbehov. Det handlar om allt från stambyten till att skapa mer miljösmarta hus, men det finns anledning att misstänka att det även finns andra skäl, som att locka fler kapitalstarka hyresgäster utan sociala problem.
Det kan vara en anledning till att man från bostadsbolagens sida inte bara nöjer sig med att rätta till ett eftersatt underhåll. Man väljer också att förbättra lägenheternas standard. Det senare påverkar lägenheternas bruksvärde, vilket i sin tur kan motivera hyreshöjningar.
När det gäller bostäderna i miljonprogrammen är det ekonomiska läget tufft från början. Enligt en rapport från Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO), finns det inte några fonderade medel, som kan täcka renoveringskostnaderna.

Kommunen äger Uppsalahem. Uppsalas kommunalpolitiker har därför möjlighet att påverka utvecklingen så att hyresgästerna får ett större inflytande över kommande ombyggnader. Det är trots allt kommunen som ansvarar för att alla ska ha någonstans att bo. Att genomföra renoveringar på ett sådant sätt så att hyresgäster inte ha råd att bo kvar är inte det bästa sättet att lösa denna uppgift på.

För dyra? Efter en omfattande renovering av Kvarngärdet höjdes hyrorna kraftigt och många hyresgäster har inte råd att bo kvar.

Läs mer om