En klokare förskola

Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Uppsala2013-03-12 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Folkpartiet sägs behöva en ny profilfråga. Att uppfattas som ett ”skolparti” har inte försvagat partiet i samma utsträckning som allianskollegerna C och KD, men det har heller inte gett det lyft i opinionen man eftersträvar. Den gångna helgens riksmöte visade att man kanske inte behöver söka särskilt långt bort efter ett nytt politikområde. Förskolan kan räcka ganska bra.

FP vill uppgradera förskolan ordentligt och ge alla barn rätt till 30 timmars omsorg från ett års ålder. Förskolan ska inte längre vara ”barnpassning medan föräldrarna jobbar”. Den är en skolform med social träning, lek, gemenskap och lärande. Synsättet innebär också en välkommen uppvärdering av dem som är ansvariga för förskolans pedagogik, förskollärarna.

Det har snart gått 40 år sedan ropen skallade och förskolan byggdes ut till alla barn. Sedan dess har ”alla” haft lite olika betydelse, beroende på ekonomin i den kommun man bor och på den politiska majoritetens inställning i frågan. Barn som fått småsyskon har erbjudits 15 timmars omsorg (ibland 20 eller 25) när föräldrarna varit föräldralediga. Då har barnet ryckts upp från verksamheten och kompisarna på förskolan, vilket inte varit till gagn för vare sig barnet, småsyskonet eller den hemmavarande föräldern.

En större bestraffning, närmast en stigmatisering, har ägt rum när någon förälder blivit arbetslös. Barnet får 15 timmars omsorg, vilket ibland måste spridas ut på fem dagar (tre timmar om dagen innebär att den kostsamma lunchen uteblir). Barnet hinner inte vara med på aktiviteter och föräldern hinner inte söka nytt jobb. Synen på förskolan som ”barnpassning” blir här ännu mer uppenbar. Men förskolan är kanske ännu viktigare för dem som lever i utanförskap än för dem som jobbar.

Erbjudandet om en skolförberedande förskola till alla vore inte mycket värt om det inte parades med höjd kvalitet. Folkpartiet föreslår också fler utbildningsplatser (indirekt också högre status) för förskollärarna. Om barngruppernas storlek sägs ingenting, men man får förutsätta att detta inte blir föremål för kommunal besparingsiver om det pedagogiska innehållet ska kunna öka.

Socialdemokraterna föreslog nyligen allmän förskola från två år ålder, ett slags förhoppning om att alla (inte bara nio av tio) ska gå i förskolan. Kristdemokraterna vill som alltid värna familjen och anser den bästa omsorgen mycket väl kan ske av föräldrarna i hemmet. Folkpartiet vill också låta föräldrarna välja, men de som väljer förskola ska få tillgång till den fullt ut. Dessutom ska alltså innehållet bli mer attraktivt. Det är klokt tänkt och FP har en ny profilfråga på gång.

Läs mer om