I skrivande stund sägs morgondagens presidentval fortfarande äga rum som planerat, mellan regimkandidaten Ahmed Shafiq och Mohammed Morsi från Muslimska brödraskapet, vinnarna i första valomgången 23-24 maj. Morsi har hittills varit favorittippad av förståsigpåarna, men militärt valfusk kan enkelt vända oddsen. Många oppositionella talar hur som helst om ett val mellan pest och kolera: antingen ge makten till islamisterna, eller återbörda den till general Shafiq och el-feloul, den gamla regimens rester. Domstolsbeslutet tas illa emot:
– De ser det här som ett slags militärkupp utförd av militärrådet, förklarar en vän i Kairo, och påminner om att grundlagsdomstolens ledamöter tillsattes av Mubarak. Nu kan militärrådet återta kontrollen över den grundlagsstiftande processen, som efter parlamentsvalet fallit i islamisternas händer. Samtidigt förlängs övergångsperioden – och därmed militärens makt och möjligheter att manipulera utgången.
De mest hängivna gatuaktivisterna har länge betraktat militärrådet som en förlängning av den gamla regimen, och på väggarna i närheten av Befrielsetorget syns militärrådschefen Tantawi tecknad med huvudet i en löpsnara. Denna hårda kärna av aktivister är visserligen för liten för att kunna störta regimen, men domstolsbeslutet kan driva ut också det mer kompromissvilliga Muslimska brödraskapet och dess tiotusentals anhängare på gatan.
Militärrådet verkar å andra sidan väl förberett. Den 31 maj gick den gamla undantagslagstiftningen ur tiden, men i samband med domstolsbeslutet gav sig armén återigen rätten att arrestera civila och döma dem i militärdomstolar. Undantagslagarna återinförs under annat namn.
För Egyptens demokratiseringsprocess kan detta vara det avgörande ögonblicket, men det är inte säkert att Brödraskapet vill ta striden. Gruppen har överlevt i mer än 80 år just genom att undvika att sätta allt på ett kort. Många gissar att islamisterna väljer samma undfallande taktik som vanligt: spänna musklerna på Befrielsetorget, därefter retirera och slicka sina sår.
Men även om maktkampen inte avgörs nu, vare sig i valet eller på torget, bådar den institutionella villervallan illa för Egypten. Militärregimen och de oppositionella krafterna har i ett och ett halvt år klubbat varandra över huvudet med Egyptens bräckliga institutioner, utan att nå ett avgörande. Fortsätter det så här är risken stor att institutionerna spricker före deras tjocka politikerskallar.