Men i dag när medellivslängden ligger runt 80 år är situationen helt annorlunda. Och ser man ett par decennier framåt i tiden finns det uppenbarligen stora problem.
Det sägs att av de barn som nu föds kommer hälften att bli 100 år. Det kan vara en överskattning, men även om medellivslängden skulle stanna vid 90 har vi ett jätteproblem att lösa. Om en person börjar jobba vid 25 års ålder och slutar vid 65 och sedan lever med pension till 95 måste vederbörande försörjas i 55 år. Och det efter att ha jobbat i bara 40 år. Alla inser att det inte går.
Det finns två alternativa lösningar: antingen en extremt låg pension, som gör det nödvändigt för den enskilde att själv ta så gott som hela ansvaret. Vad gör man då med dem som inte varit så förutseende att de gjort avsättningar till pensionen under hela livet? Alla de som inte klarade att spara?
Det andra alternativet är att folk måste jobba längre. Det finns många som gillar sitt jobb och som gärna jobbar längre än till 65. Men de är sannolikt inte tillräckligt många. Någon form av tvång blir säkert nödvändigt.
Här behövs en helt ny syn på arbetslivet. Den första karriären består av utbildning och de första jobben när man etablerar sig på arbetsmarknaden. Den andra karriären är när man genom kunskap och erfarenhet nått en stabil position med en något så när bekväm lön. Men så behövs en tredje karriär: När man trappar ned. De som har haft tunga fysiska jobb, till exempel som städerska eller inom vården, måste då byta jobb, kanske gå en ny utbildning.
Alla måste fundera över vad man kan arbeta med när orken inte riktigt räcker, när man inte är lika snabb och hänger med lika bra som förr trots sin erfarenhet. Många måste då byta jobb och bör kanske rent av förbereda sig på en ny inriktning.
Vad som krävs är grundligt nytänkande kring den tredje karriären. Den måste planeras noggrant. Attityder måste förändras, inte minst hos arbetsgivarna. Och de äldre måste inse att den arbetskapacitet de har – och som de flesta kommer att behålla betydligt längre än man gjorde förr – kommer att behövas i arbetslivet. De kan inte räkna med en sorts evig betald semester.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har lanserat 70 år som den nya pensionsåldern. Men det är ju inte självklart att det räcker i längden. Det finns en utredning som funderar kring pensionsfrågan. Än har ingenting hörts därifrån. Vågar man ta det verkligt stora greppet om framtiden?