Ett system som används i flera europeiska länder är att automatiskt anpassa åldersgränsen efter medellivslängden. Det borde vi pröva här.
Den stora frågan är annars hur hög pensionen ska vara och hur den ska konstrueras. I gårdagens Dagens Nyheter publicerades en sensation: En genomsnittlig pensionär har en lika stor disponibel inkomst som en genomsnittlig 28-åring när hänsyn tagits till alla inkomster inklusive kapitalinkomster och bidrag efter skatt. Medelinkomsten för en pensionär och för personer mellan 19 och 64 år har ökat med lika mycket sedan år 2006, nämligen med ca 16 procent. Det är alltså inte synd om pensionärerna!
Men som vanligt beror det på hur man räknar. Med andra faktorer blir resultatet annorlunda. Statistik är farligt, inte minst i politiken. Det intressanta med DN-artikeln är möjligen att pensionärerna inte halkat efter procentuellt sedan 2006, vilket många har trott.
En mycket omdebatterad fråga är den så kallade bromsen, som slår till när inkomsterna i systemet inte räcker för att garantera stabilitet. Den leder till onödigt snabba upp- och nedgångar i pensionerna och försvårar ekonomisk planering för pensionärerna. Systemet är i grunden bra eftersom det garanterar stabilitet, men man borde kunna väga in uppgångar mot nedgångar under en längre period än ett år och därmed jämna ut ryckigheten. Problemet har uppmärksammats och förslag om ändringar väntas relativt snart.
Men den mest debatterade frågan på senare tid vad gäller pensioner är den så kallade premiepensionen, PPM. Den innebär ju att man får välja mellan 800 pensionsfonder för sin PPM. Föga överraskande orkar 45 procent av pensionsspararna och över 95 procent av förstagångsväljarna inte med att göra ett sådant val. Socialdemokraterna och LO har dragit slutsatsen att PPM-systemet bör avskaffas. Och nog är 800 pensionsfonder en orimlig siffra. Bara de verkliga proffsen klarar av ett sådant val. Och den som väljer fel kan drabbas hårt.
Ska man då avskaffa PPM? Det vill inte regeringspartierna. De tror att det kommer att bli mer lönsamt med PPM när konjunkturen väl vänder uppåt. Man ska låta folk välja. Det finns faktiskt en hel del människor som gillar att spekulera på börsen. Och de som inte vill kan ju faktiskt slippa. Men 800 fonder är för mycket. Det vore nog bra att se över systemet utan att för den skull avskaffa det!
Är det kanske dags för en ny pensionsöverenskommelse?