Börja förhandla om kärnkraften!

I gårdagens DN riktar två kända miljöpartister ett rasande angrepp mot Stefan Löfven. Orsaken är hans erbjudande om förhandlingar med regeringen om kärnkraften. Den socialdemokratiska partiledarens erbjudande är ”svårt att förena med tanken på ett rödgrönt alternativ till den borgerliga regeringen”, skriver Per Gahrton och Maria Wetterstrand.

Uppsala2012-02-18 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är modigt av Stefan Löfven att gå ut med ett erbjudande eftersom hans eget parti är splittrat och han naturligtvis är medveten om att motståndet mot kärnkraft är starkt i de rödgröna partier hans eventuella regering måste stöda sig på efter valet. Men han har i motsats till de andra partiledarna personlig erfarenhet av industrins behov av el och han ser till landets behov på längre sikt.

Om man planerar för längre tid än till nästa val är det uppenbart att de svenska kärnkraftverken börjar bli gamla. Ibland står nästan hälften avstängda, särskilt när de behövs som mest. Deras teknik är gammal och ineffektiv, de kräver mycket uran. Ju äldre de blir desto mer kan man ifrågasätta säkerheten. Ska vi bara titta på när verken ett efter ett stängs för alltid på grund av ålder? Vad har vi i stället?

Se på Tyskland, uppmanar de två miljöpartisterna. Där ska man stänga alla kärnkraftverk till 2022. Det innebär rimligtvis att landet blir ännu mer beroende av kol och rysk gas, men det skriver inte debattörerna. I Finland, där Maria Wetterstrands man nu sitter i regeringen, bygger man i stället ut kärnkraften. Någon enhetlig internationell linje finns inte.

Trots enorma satsningar står den svenska vindkraften bara för 4 procent, medan kärnkraften svarar för nästan hälften av elproduktionen, trots de stora investeringarna i alternativen. Regeringens kompromiss innebär att nya kärnkraftverk bara får ersätta redan befintliga. Att industrin inte vågar satsa beror naturligtvis på att man inte vill börja bygga förrän det finns en blocköverskridande överenskommelse.

Nya kärnkraftverk är mycket säkrare, mer effektiva och kan drivas med befintligt avfall från nuvarande kärnkraftverk. Inget nytt uran behöver brytas. Investeringarna är enormt dyra, men när de nya verken väl är på plats är de relativt billiga i drift – jämfört med de gamla som ständigt behöver repareras. Man skulle kunna börja med en liten försöksreaktor i Oskarshamn, där kommunen erbjuder gynnsamma villkor.

Kanske beror regeringens ointresse på att man tänker vänta till efter valet av hänsyn till Centerpartiet. Men det är fel taktik. Om det skulle bli en rödgrön regering efter valet är det nästan omöjligt för Stefan Löfven att förnya sitt erbjudande.

Det tar 10 – 15 år att bygga nya kärnkraftverk. De nuvarande blir bara äldre och därmed sämre med åren. Om Fredrik Reinfeldt ser lite längre än näsan borde han förstå att det är bråttom. Ta Stefan Löfvens erbjudande på allvar. Börja förhandla! Nu!