Anti-muslimskt mönster

Med bara några ­dagars mellanrum har två svenska ­moskéer brunnit.

Attack. Det mesta tyder på att branden i en moské i Eslöv var anlagd.

Attack. Det mesta tyder på att branden i en moské i Eslöv var anlagd.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Uppsala2014-12-30 00:02
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I åtminstone ett av fallen tyder det mesta på att branden var anlagd.

Mitt på juldagen utbröt en brand i en moské i Eskilstuna. Fem personer fick föras till sjukhus. Natten till i går var det dags igen – denna gång i skånska Eslöv. Ytterligare en moské stod i lågor.

Lyckligtvis var lokalen tom vid den sena tidpunkten och ingen skadades. Fast med tanke på att moskén ligger i källaren på ett bostadshus kunde det ha slutat verkligt illa.

I fallet Eskilstuna råder ännu osäkerhet kring om branden var anlagd eller inte, men i Eslöv ser polisen få andra möjliga orsaker till eldsvådans uppkomst. Ärendet är rubricerat som mordbrand.

I går redovisade TT en lista över de attacker som 2014 har genomförts mot moskéer i Sverige, sammanställd av den anti-rasistiska tidskriften Expo. I snitt rör det sig om ungefär en incident per månad.

I juli sattes ett påbörjat moskébygge i brand i Norrköping. I oktober vandaliserades en moské i Helsingborg. I november kastades brandfarlig vätska in genom ett fönster till en moské i Örebro. Och så vidare.

Tillsammans bildar allt detta ett djupt oroväckande mönster – en signal om en växande islamofobi som tar sig allt mer våldsamma uttryck.

Med början i det terrorattentat som riktades mot USA 11 september 2001 har allt starkare anti-muslimska stämningar fått fäste hos delar av befolkningen i Europa och USA. Det efterföljande kriget mot terrorism och, på senare tid, Isis härjningar i Syrien och Irak har spätt på fördomarna.

En generaliserad bild av ”muslimen” som våldsbejakande, hatisk och bakåtsträvande – ”en civilisationens fiende” – har odlats fram. Bland konspiratoriskt lagda personer har teorin om Eurabia vunnit mark – en bisarr föreställning om en pågående ”smyg-islamisering” av Europa. Fast inte heller etablerade, seriösa medier klarar alltid av att skilja på vanföreställningar och fakta. Talande är, exempelvis, en CNN-intervju med religionsforskaren Reza Aslan (finns på Youtube). Intervjuobjektet Aslan blir i denna gång efter annan tvungen att korrigera programledarnas fördomsfulla uppfattningar om islam.

Islamistiska extremister har i många västerländska medvetanden blivit den huvudsakliga referenspunkten i synen på en grupp som, globalt sett, omfattar cirka 1,5 miljarder människor. Det är illa. I realiteten präglas naturligtvis gruppen ”muslimer” av lika stor mångfald som gruppen ”kristna”.

I alla samhällen och i alla tider har fördomar mot utvalda minoriteter förekommit bland majoritetsbefolkningen. Minsta lilla tecken på att dessa börjar omsättas i rent hat och våld måste dock tas på största allvar.