Äldre måste jobba längre, utan tvång

När den allmänna pensionen infördes 1913 var det inte många som blev så gamla att de fick pension. Och den pension de fick var så liten att den inte gick att leva på. Först 1948 blev pensionen så hög att den – möjligen – gick att leva på. Fortfarande dog många innan de fick pension. Sedan dess har de som uppnår pensionsåldern blivit allt fler. Vi blir äldre och äldre och pensionen har blivit högre och nästan alla har tjänstepension.

Uppsala2012-12-15 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men i takt med att gruppen pensionärer sväller blir det problem med pengarna. Visserligen har systemet nu gjorts om så att pengarna inte ska ta slut. I stället slår den så kallade bromsen till, vilket gör att pensionen blir mindre värd. Om man dessutom tar hänsyn till inflationen står vi inför en utveckling som tydligt innebär minskad pension.

Statsminister Fredrik Reinfeldt funderade för ett tag sedan högt och nämnde en höjd pensionsålder till 75 år för att klara pengarna till pensionerna. Det väckte förstås en storm, och det är ju inte så att regeringen har låst sig för en så hög pensionsålder.

Utredningar har tillsatts. Enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ska en parlamentarisk pensionsgrupp, som består av regeringspartierna och Socialdemokraterna – alltså de partier som står bakom det nuvarande pensionssystemet – fundera över problemet.

Och det är inget litet uppdrag: Socialförsäkringsministern vill att man ska föreslå höjd pensionsålder, lösa arbetsmiljöproblemen för de äldre och dessutom åstadkomma ändrad attityd mot äldre arbetskraft.

Men enligt Statens tjänstepensionsverk är det inte många som vill fortsätta att jobba efter 65 år. Bara en tredjedel av de tillfrågade i en stor enkät svarade att de hade planer för jobb efter 65. Det var främst män med hög lön och intressant jobb och så kvinnor med låg lön, kanske just för att de inser att deras pension kommer att bli låg. Så många som 17 procent planerar att gå i pension före 65.

Ska man då lagstifta om en högre pensionsålder för att tvinga folk att vara kvar? Nej, det vore ingen bra idé. När Österrike höjde pensionsåldern från 60 till 62,5 år höjdes förvärvsgraden med 7 procent i den åldersgruppen medan arbetslösheten ökade med 11 procentenheter.

Då är det bättre att skapa jobb som är attraktiva för äldre. Hur ser då de jobb ut som äldre kan vara intresserade av inför hotet om att pensionen annars blir oacceptabelt låg? Flexibel arbetstid är viktigt och korta resvägar, visar det sig. Ofta skapas den sortens jobb genom egenföretagande. För andra är arbetsgivarens attityd avgörande.

Något måste göras om inte pensionen ska sjunka till miniminivå eller att alla människor ska tvingas skaffa sig jättelika pensionsförsäkringar. Många fler måste helt enkelt jobba längre. Ju friskare de äldre blir och ju längre de lever, desto rimligare blir det att de som kan jobba också gör det.