Ivan Vysochanskyi, som sedan 2016 är anställd på Ulvagubbens jordgubbsodling, har tillsammans med sin familj fått ett utvisningsbesked. Inte för att Vysochanskyi har gjort något felaktigt, utan för att hans arbetsgivare missade att teckna en sjukförsäkring åt honom.
”Sätt en böteslapp på mig i stället, det är jag som har gjort fel”, säger Ulvagubbens vd Fredrik Hörenius, som är ledsen över den lilla missen. Nu riskerar alltså en familj med tre barn att utvisas, och arbetsgivaren undrar även hur han ska få ihop verksamheten utan sin medarbetare. Hörenius har försökt följa reglerna, Vysochanskyis lön är förhållandevis hög och det har tecknats olika försäkringar. Hörenius kontaktade Kommunal i Uppsala för att dubbelkolla att allt såg bra ut. Då visade det sig att sjukförsäkringen hade missats och att den inte gick att betala retroaktivt.
Vi känner igen mönstret: små misstag, stora konsekvenser. Migrationsverkets fyrkantighet tar ingen hänsyn till att det kan vara svårt att navigera i den byråkratiska djungeln av regler.
Fredrik Bergman, chef för stiftelsen Centrum för rättvisa, beskriver det som kallas kompetensutvisningar som ett ”självskadebeteende” för Sverige. Inte nog med att det ger oss ett dåligt rykte utomlands, och gör det svårare för företag att locka till sig spetskompetens från andra länder, sänder det även en olycklig signal på hemmaplan. Ulvagubbens Ivan Vysochanskyi säger att han av många fått höra att ”det är lättare att komma till Sverige och jobba svart”, men att han vill göra det rätt. Vad händer när systemet gång på gång straffar den som gör rätt?
Centrum för rättvisa uppmärksammar nu även att Muhammad Irfan, doktorand på Karolinska institutet, hotas av utvisning för att en del av hans forskning är gjord i USA. Enligt lagen ska en doktorand göra ”godtagbara framsteg” för att få uppehållstillstånd. Ifrans olika handledare intygar att han bedriver en framgångsrik forskning. Hans avhandling handlar om orsakerna bakom minnesstörningar hos människor, och det var inom ramen för ett svenskamerikanskt forskningsprojekt som han började som doktorand vid Karolinska institutet.
Men återigen tittar Migrationsverket på en detalj, i det här fallet att doktoranden under en period forskat utomlands, och beslutar om utvisning. Fallet landar nu på Migrationsöverdomstolens bord, och domstolens avgörande kommer att få betydelse för även andra internationella doktorander i Sverige. Det enda rimliga är att upphäva utvisningsbeskedet.
Våra makthavare talar gärna om att Sverige behöver locka kompetens, att forskning och innovationer är prioriterat, och att det ska löna sig att göra rätt för sig.
Då måste Migrationsverket upphöra med att ge det rakt motsatta beskedet.