Vådan av skämt och släpphänta signaler

”Min son/bror/kusin är en riktig häradsbetäckare!”

Foto:

Signerat Maria Ripenberg2017-03-09 00:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Är det fler än jag som någon gång har studsat över en sådan kommentar, framsagd med inte så lite stolthet? Uttrycket visar hur många ser på sexualitet i den svenska kulturen: en man som ”lägrar” många kvinnor visar upp en sund sexualdrift och beundransvärd manlig dominans. En riktig alfahanne att se upp till. Typiskt killar. Fniss.

Många av oss har också hört skämtet från (svenska) fäder om att de ska ”stå där med en hagelbössan” den dag dottern får besök av pojkvänner. Är de alltså skrämda av sina döttrars sexualitet?

”Slampan”, ”slinkan”, ”horan”. Flickor som drabbats av dessa epitet har vi alla känt. Tjejen som tar för sig sexuellt men i stället blir föraktad, baktalad, förnedrad. SvD:s ledarskribent Linda Nordlund skriver om en flicka som våldtogs på hennes högstadieskola. Eftersom hon hade ”rykte som hora” kunde man inte vara säker på att hon inte ”varit med på det”.

I en annan skola blev Nordlunds kompis gruppvåldtagen. Brottet ledde inte till åtal. Gärningsmännen skröt om sin ”erövring”. Flickan kallade äcklig, vidrig, smutsig hora. Tvingades flytta och byta skola, medan gärningsmännen gick kvar och skröt.

År 2009 blev 14-åriga ”Linnea” (fingerat namn) våldtagen på en skoltoalett i Bjästa, Örnsköldsvik. Hennes polisanmälan blev startskotten på en horribel hatkampanj från invånare i Bjästa. Mot Linnea.

Hon mobbades och förtalades. Trots att gärningsmannen erkänt och dömts (först för denna våldtäkt, sedan för ännu en), fortsatte Bjästabor att försvara honom och och hetsa mot Linnea, som kallades lösaktig, fjortisluder och så vidare. Linnea tvingades börja i en skola 50 mil från hem och familj. Signalerna är förödande.

För det måste ju vara någonting som gör att en 15-åring, som döms för våldtäkt, enligt tingsrätten har ”svårt att förstå att hans handlande skulle kunna vara fel”. Nu är vi alltså i Lund 2016.

För det första tog det sju månader mellan anmälan och dom, vilket i sig sänder anmärkningsvärda signaler om hur samhället ser på allvaret i en våldtäkt av barn. Under tiden kunde förövarna, 14 och 15 år, gå kvar i skolan.

Efter domen tyckte rektorn att straffet gjort även 15-åringen till ett offer, så han fick gå kvar som elev. Offret, den 14-åriga, mobbade flicka som våldtagits, fick se sin undervisning ordnad på annat håll. Först efter att skandalen fått uppmärksamhet i medierna har gärningsmännen flyttats.

Våldtäkt handlar ju inte om sex. Ändå kan oreflekterade kommentarer kring pojkars och flickors sexualitet bidra till de signaler som gör att en tonårspojke säger sig inte kunna skilja på rätt och fel vid ett sexövergrepp. Men då, om inte förr, måste alla instanser klart och tydligt markera att detta är ett mycket allvarligt brott, och direkt avvisa gärningsmannens livsfarliga värderingar.

Signerat