Det talas ofta raljerande om det moderna samhällets själlöshet. Om hur människan knarkar prylar och knaprar lyckopiller som om hon tappat uppfattningen om livets verkliga värden. Det är förstås långt ifrån sant. Att färre människor i världen måste kämpa för att uppfylla sina basala behov är i grunden fantastiskt. Men forskare har visat att människor med högre inkomst också känner sig mer stressade, vilket kan leda till ökad ångest och sömnlöshet. En negativ trend som får globala konsekvenser i takt med att världens befolkning blir allt rikare.
Enligt en stor studie som publicerades i tidskriften PNAS i veckan kan en utväg (ironiskt nog) vara att köpa sig lycklig. Studien visar att de som betalar för tid snarare än varor upplever mindre stress och känner sig mer nöjda med livet. Resultatet rör inte bara de bemedlade utan människor från olika socioekonomiska förhållanden. Med detta sagt är undersökningen gjord i fyra välmående ekonomier (USA, Kanada, Nederländerna och Danmark) och slår fast att få från den lägsta inkomstgruppen kom med i urvalet.
Men marknaden kan alltså vara lyckans smed. Det handlar om allt från städning till att välja det dyrare pendelkortet för att komma fram snabbare. Den teknologiska utvecklingen gör det möjligt att få hem produkter och mat på ett kick. Ett företag i London har skapat en app genom vilken du i princip kan få vad som helst levererat till ytterdörren inom ett par timmar. Om det så är ett par förlagda nycklar eller en mobilladdare när den gamla plötsligt slutar fungera. En möjlighet är förstås också att tjäna pengar på den köpta tiden genom att arbeta en timme extra.
Enligt undersökningen är det ändock få som spenderar sina pengar på att spara tid snarare än på materiella ting, även bland de mycket rika. Vad detta beror på går bara att spekulera i. Enligt en av rapportförfattarna, Ashley Whillans vid Harvard University, kan det hänga ihop med att tiden är abstrakt och därför svår att värdera. För hur ofta tänker man på mellankostnaden på pendelkorten i termer av tjugo minuter extra på gymmet?
Men det är inte heller omöjligt att reaktionära värderingar om slitets gunst fortsatt är normerande. Som rapportförfattarna mycket väl påpekar kan en anledning till resultatet vara att många kvinnor känner sig tvungna att laga mat och städa och därmed ”arbeta” ett extra kvällsskift. För trots att kvinnor har fått det bättre, har deras upplevda lycka minskat. Något som kanske kan avhjälpas genom att köpa fler tjänster.
I undersökningen uppmanas organisationer och politiker att beakta resultaten genom att inte bara fokusera på ökad välfärd i termer av pengar utan också i termer av tid. Något som Sverige redan har gjort genom rutavdraget, även om avsikten kanske var en annan. Många av argumenten för avdraget handlar snarare om jobbskapande, men det visar bara vilka ytterligare effekter en förändrad inställning skulle kunna få.
Många ser kanske på smartphonen som ett ok och en ständig källa till stress, medan det egentligen kan vara vägen till lycka du håller i din hand.