Sann liberalism är inte att gulla med rasister

Det är farligt för demokratin att normalisera lögner som ställer grupp mot grupp.

12 februari 2019 14:00

Ett exempel är när journalisten Navid Modiri under en poddsändning på en timme och 45 minuter låter den rasistiska opinionsbildaren Ingrid Carlqvist tala ut om sin islamofobi, antisemitism och behovet av att nyansera Förintelsen. Att podden släpptes just på Förintelsens minnesdag 27 januari underströk den journalistiska avdomning som präglade sändningen. En journalist som bestämt sig för att släppa fram rasistiska konspirationsteorier och ifrågasättande av Förintelsen måste vara extremt förberedd i sin kritiska hållning. Det är inte Modiri.

Han föll i stället in i Carlqvists klagosång och förstod ”på ett känslomässigt plan” att människor kunde bli arga och upprörda när man, som hon, ifrågasätter och nyanserar Förintelsen. I ett så stort händelseförlopp, menade han, finns det så klart saker som ”går att diskutera, som är otydliga”. Exempelvis antalet judar som dött.

Modiri kryssade smidigt mellan Carlqvists lögngrynnor – islam lägger under sig allt, alla kvinnor i slöja ser ned på andra kvinnor, judisk konspiration skapade dagens mångkulturalism, och så vidare. Modiri berättade mjukt hur han såg på saken: du tycker si, jag tycker så, jag håller med dig helt om detta, men kanske inte om detta...

Podden gav oss inte alla fakta kring Ingrid Carlqvist, en gång nyhetschef på Kvällsposten, chefredaktör för tidningen Villaliv. Snart var hon på väg någon annanstans. 2012 startade hon den rasistiska publikationen Dispatch International som anslöt sig till counterjihad-rörelsen, känd för att ha inspirerat Anders Behring Breivik. 2015 kom podden Ingrid & Conrad med Carlqvist och högerextremisten Daniel Frändelöv. I Almedalen 2017 avslutade Frändelöv en poddsändning med ”hell seger” och ”sieg heil”. I en intervju med en känd nazist sade han sig sedan förstå folk som tänder på asylboenden samt att Ingrid & Conrad och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ”kämpar åt samma mål”. (Expo 9/7 -17) Ingrid Carlqvist har själv sagt att hon kan tänka sig ett samarbete med NMR.

Det är bisarrt att sedan se Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström spräcka livstycket i sitt försvar av Modiri, ”en sann liberal”. Vi som är kritiska till gullandet med Carlqvist är ”grindvakter, smakdomare och folkuppfostrare”. Fromlare, som ser offentligheten som ett slagfält för maktstrategier. Vi vill sprida skam, tysta ned och fylla offentligheten med floskler. Vi är inga liberaler, men tillskyndare av ett totalitärt samhällsklimat som kan leda till diktatur... Kärnan i liberalismen är att ta Ingrid Carlqvist på allvar, förstå henne på djupet.

Men vad finns att förstå? Förintelsekritiken? Rasistiska konspirationsteorier? Den som tror att journalistik bara är att höra båda sidor riskerar att legitimera lögnarna. Nu har det hänt igen.

Signerat

Ledarskribent

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!