SVT:s oberoende bör skyddas

Replik på Emma Jaensons ledarkrönika ”Varför okej när miljöpartister gör det?” i UNT (13/10).

Replik2021-10-15 04:03
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Till Miljöpartiets kongress har några medlemmar (ej "ledamöter" som UNT:s Emma Jaenson kallar dem) lagt en ogenomtänkt motion med innebörd att MP skulle ändra politik från att verka för ett politiskt oberoende public service till att i stället styra dess innehåll. UNT frågar varför det är okej när miljöpartister gör det. Det enkla svaret på frågan är att det inte är okej på något sätt. 

En positiv sak finns i alla fall att säga om att motionen har lagts - nämligen att den visar att det i Miljöpartiet finns en stark ryggradsreflex för att försvara public service från politisk påverkan. Detta är inte första gången en illa genomtänkt motion läggs till en MP-kongress. Men aldrig förr har en motion internt genast mötts av sådant motstånd. Avståndstagandet mot några enskilda medlemmars tankegång har visats vara mycket kompakt. Och det är inte så konstigt. Miljöpartiet var det parti som 2014 förde upp på den politiska dagordningen att det är otillräckligt att public service oberoende gentemot riksdag och regering bara är garanterat i lag. Miljöpartiets åsikt är att frågan är så viktig att oberoendet måste skyddas i grundlag för att med säkerhet kunna överleva tillfälliga riksdagsmajoriteter som vill styra public service innehåll.

Förslaget om att föra in oberoendeskyddet i grundlag blev en del av januariavtalet 2019, och utifrån det var Miljöpartiets förhoppning att den då tillsatta grundlagsutredningen skulle kunna samlas kring sådant förslag. Men i slutänden var Miljöpartiet tyvärr enda parti i utredningen att reservera sig till förmån för förslag om att ge public service oberoende grundlagsskydd. Men det innebär inte att Miljöpartiet släpper frågan. Att till och med enskilda miljöpartimedlemmar talar i termer av politisk styrning av public service innehåll visar tvärtom att frågan är än mer angelägen än vad vi kanske föreställt oss. Kanske kan motionen därför bli den väckarklocka som övriga partier behöver för att hörsamma MP-linjen om att grundlagsskydda public service innehåll? I så fall har den fyllt en funktion!

Niclas Malmberg, ledamot i utredningen Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefrihet (MP)

Linda Eskilsson, kommunalråd och ordförande i Kulturnämnden i Uppsala (MP)

Svar

Som jag påpekade i krönikan är det talande att förslaget över huvud taget dyker upp i MP. Ett grundlagsskydd hade för övrigt knutit public service-bolagen ännu närmare staten, vilket riskerar att öka den politiska styrningen av innehållet. Dock har ni rätt i att det är medlemmar, och inte ledamöter, bakom den aktuella motionen.