Sanningen är inte enkel om den afghanska gruppen

Replik till "Dags att sätta punkt för migrationslimbot" i UNT 5/9.

Domstolarna går oftast slentrianmässigt på Migrationsverkets linje utan att göra någon egen utredning, skriver Karolina Danielsson och Johan Schultz.

Domstolarna går oftast slentrianmässigt på Migrationsverkets linje utan att göra någon egen utredning, skriver Karolina Danielsson och Johan Schultz.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Replik2020-09-08 02:44
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Replik

I ledaren "Dags att sätta punkt för migrationslimbot" frågar Emma Jaenson sig varför de unga ensamkommande ska särbehandlas och få uppehållstillstånd i Sverige. Hon påstår att sanningen är enkel. Och ja, sanningen är enkel, men inte på det sätt som uttrycks i hennes ledare.

Att dessa ungdomar fått nya familjer, kompisar och klasskamrater under tiden i Sverige är inte skäl för att de ska få stanna. Att det skapats starka band till dem är inte heller skäl för uppehållstillstånd. Sanningen är enkel, helt enkelt för att så oerhört många fel begåtts i hanteringen av dessa ungdomar.

Sanningen är enkel därför att ungdomarna lovades trygghet när de kom. Den är enkel då det råder krig i Afghanistan och vi har konventioner som hindrar oss från att utvisa till krig. Den är enkel för att Migrationsverket själva säger att handläggningen av dessa ärenden varit undermålig. Den är enkel för att domstolarna ofta slentrianmässigt går på Migrationsverkets linje utan egen utredning. Den är enkel för att beslut i alltför många fall grundas på vetenskapligt hårt kritiserade åldersbedömningar. Den är enkel för att Sverige brutit mot lagen i och med att ungdomarna i många fall fått vänta mycket längre på beslut än lagen tillåter. Sanningen är slutligen enkel för att vi i Sverige inte vanligen tillämpar lagar retroaktivt, särskilt inte lagar som får så oerhört hårda konsekvenser för den drabbade.

Varför vill man som journalist inte gräva i Migrationsverkets hantering av dessa ungdomar? Det finns väldigt mycket material som styrker att dessa unga människor råkat ut för ett stort rättshaveri. Varför vill så många journalister slå på den svaga parten utan att ta reda på hur det egentligen ser ut? Är det inte journalistens uppdrag att ta reda på sanningen?

Det är bra att denna viktiga fråga tas upp på ledarsidan, men nu krävs det en uppföljning där Migrationsverket och domstolarna granskas.

Karolina Danielsson,  f.d. god man för ensamkommande, Uppsala

Johan Schultz, lärare, Uppsala

Svar

I ledaren står det inte att sanningen är enkel. Vad jag skriver är att vi bör följa likabehandlingsprincipen i alla migrationsärenden. Att särbehandla en specifik grupp är nämligen orättvist. Gruppen i fråga saknar enligt Migrationsverket asylskäl och har därför inte mer rätt än andra i samma situation att stanna i Sverige. Det stämmer det ni säger att många fel har begåtts i hanteringen av den ensamkommande gruppen: en av de främsta kanske är gymnasielagstiftningen.