Ekologisk odling kan skada miljön mer än konventionell odling skriver Emma Jaenson i sin ledarkrönika 26/1, med stöd i uttalanden av en av författarna till en kunskapssammanställning från Lund. Men det är inte det som rapporten visar. Rapportens sammanfattning säger: ”Om miljöpåverkan relateras till arealens storlek tyder resultaten på att ekologisk odling ger mer biologisk mångfald samt lägre växtnäringsförluster och mindre växthusgasutsläpp. Om miljöpåverkan istället relateras till skördens storlek ger forskningen bara stöd för att ekologisk odling ger mer biologisk mångfald medan det är svårt att dra några slutsatser avseende växtnärings- och växthusgasläckage.”
Rapportförfattarna spekulerar därefter i att ekologiskt eventuellt skulle kunna vara sämre avseende växthusgasutsläpp genom att den extra mark som behövs för ekologiskt skulle kunna beskogas. Det sättet att räkna fiktiva växthusgasutsläpp tillämpas inte på några andra sektorer eller inom jordbruket i övrigt. Det skulle medföra att bönor och ärtor belastas med höga utsläpp för att de ger lägre skörd än höstvete och att bönder i Norduppland belastas med höga utsläpp för att deras skördar är lägre än i Skåne. Författarna framför heller inga som helst bevis för sina resonemang utan säger själva att man måste göra fördjupade analyser av vad som sker när jordbruket är ekologiskt och inte konventionellt.
Det har gjorts en del sådana analyser vilka visar en omläggning till ekologiskt kommer att medföra stora förändringar i jordbruks- och livsmedelssystemen. Kosten kommer att förändras, djurhållning och växtodling kommer att integreras, växtnäringsläckage i alla led kommer att minska och naturbetesmarker kommer att nyttjas. I Sverige är igenväxning av åker och betesmark ett miljöproblem. Den största biologiska mångfalden i det svenska landskapet finns i betesmarker som hävdas och redan i dag använder ekologiska bönder betydligt mer naturbetesmarker än sina konventionella kollegor.
Gunnar Rundgren, författare och lantbrukskonsult med 45 års erfarenhet av ekologiskt lantbruk.
Svar:
Vad som är bäst för klimatet (ekologisk eller konventionell odling) beror på vad som odlas, var det odlas och vilka metoder som används. Vad som konstateras i rapporterna från Lunds universitet, Livsmedelsverket och Chalmers är att det ofta krävs mer mark för att odla ekologiskt och att risken finns att klimatet påverkas mer negativt. Min kritik rör Uppsala kommuns mål att tvinga fram en omställning till ekologisk odling, trots att detta kan påverka klimatet mer.
Emma Jaenson, ledarskribent