Förtur för fler än utrikes födda

Många grupper behöver hjälp att ta sig in på bostadsmarknaden, skriver Camilla Strandman som svar på ledaren om Östhammar 15/2.

Replik2023-02-17 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den allmännyttiga bostadsstiftelsen Östhammarshem och Östhammars kommun skrev 2021 avtal som reglerar hur samarbetet mellan parterna ska ske när det gäller tilldelning av hyreslägenheter från Östhammarshems bestånd till olika grupper som, av olika skäl, står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. I avtalen klargörs bland annat ekonomisk hantering, krav på hyresgäster och hur man kan kvalificera sig för ett förstahandskontrakt. Det gäller endast något tiotal procent av de årligen omsatta hyreskontrakten.

Avtalen tillkom för att styra upp den otydliga ansvars- och beslutsgången som rått under tidigare år, inte minst för att Östhammarshem inte ska lida ekonomisk risk. Det bedömdes också var till fördel för kommunen att ha klara besked om beslutsgång och vilka förväntningar man kan ha på bostadsstiftelsen när det gäller hjälp att lösa frågor om bostäder till olika behövande, i många fall lagstadgade krav på kommunen. Det gäller till exempel kontrakt för socialt utsatta, kvinnor som hotas av våld, kvotflyktingar och nyanlända. Flera andra specialfall typ servicelägenheter för äldre och blockförhyrning för LSS-boende finns med i avtalen, det handlar alltså om många fler än ”invandrare”. 

Den färska rapporten ”Allmännyttans bostadssociala ansvar” från Sveriges Allmännytta 2022, redovisar att 96 procent av de allmännyttiga bostadsföretagen samarbetar med kommunerna kring sociala kontrakt, runt en tredjedel har tydliga avtal liknande det i Östhammar, som bland annat stadgar krav på hyresgäster och antal lägenheter som berörs. Målet för de sociala kontrakten är att de ska leda till varaktiga bostadslösningar innebärande förstahandskontrakt, vanligast i den aktuella lägenheten. Allt för att underlätta för människor som av olika skäl inte kunnat komma in på den vanliga bostadsmarknaden. Många erfarenheter visar att en trygg bostad är grunden för såväl integration som deltagande i samhällslivet i stort, för både den som alltid bott i Sverige men halkat lite snett och för den som nyss kommit hit. Just för att man inte ska bli ”för evigt hjälpbehövande”! 

Det gäller självklart också i Östhammar. Nu återstår att se hur kommunen ska lösa dessa viktiga frågor framöver. För oss i Centerpartiet framstår det som mycket oklokt att först säga upp avtal och sedan utreda hur man ska lösa problemen som uppstår.

Camilla Strandman, Centerpartiet i Östhammars kommun