Debatten om M:s migrationspolitik tuffar på

Max Hjelm svarar Malmer Stenergard om M:s migrationspolitik.

Precis som debatten tuffar tåget på bilden på, utan att spåra ur. På bilden syns Maud olofsson (t.v.) och Fredrik Reinfeldt (t.h.) då de var partiledare för C respektive M. Kanske läser de UNT...

Precis som debatten tuffar tåget på bilden på, utan att spåra ur. På bilden syns Maud olofsson (t.v.) och Fredrik Reinfeldt (t.h.) då de var partiledare för C respektive M. Kanske läser de UNT...

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Replik2022-07-20 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Hjelm skriver att migrationslagstiftningen sedan 2016 ligger på EU:s miniminivå (UNT 13/7). Det stämmer inte. Då infördes den tillfälliga lagen, som låg nära EU:s minimilagstiftning. Men den kom att luckras upp, exempelvis genom gymnasielagarna, och förra sommaren infördes en ny lag, som är betydligt mer generös. Det gäller bland annat anhöriginvandring. Det är olyckligt att Hjelms missuppfattning ligger till grund för hans analys av ett Twitter-inlägg av mig.

Fokus har sammanställt antalet beviljade uppehållstillstånd under första halvåret 2022. På Twitter återgav jag en del av artikeln: ”[..] Skulle trenden hålla i sig kommer vi att ha beviljat 173 370 uppehållstillstånd vid årsskiftet, vilket vida överträffar krisåren 2015 och 2016”, och lade till ”Så går det när S låter Mp och V bestämma”.

Jag hänvisade sedan till ett inlägg på Facebook. Det tar framför allt sikte på arbetskraftsinvandringen. Jag konstaterar att högkvalificerad arbetskraftsinvandring är avgörande för svensk konkurrenskraft. Hjelm tycks ha missat detta.

Det jag problematiserar kring är att det varje år kommer tusentals för att jobba inom städ, snabbmatsrestauranger och som tidningsbärare, samtidigt som 700 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte är självförsörjande. Det är därför M vill införa ett bidragstak samt ett lönegolv på cirka 27 500 för arbetskraftsinvandring: så att fler som redan finns i landet ska bli självförsörjande. S säger att de vill strama åt arbetskraftsinvandringen men på grund av lojaliteter med V, C och MP har deras ord förblivit tomma under de senaste åtta åren.

Jag konstaterade att en stor del av uppehållstillstånden, 36 829, avser ukrainare. M har varit glasklara med att vi ska ta vår andel av dem, och jag skriver att det är personer som vill återvända snarast för att bygga upp sitt land. De delar i mitt resonemang som inte passade in i Hjelms analys utelämnas. Det är synd. Det finns ett behov av en seriös debatt om invandringen.

Ska Sverige vända integrationskrisen måste invandringen minska. Den linjen kommer M – till skillnad från S – inte bara prata om utan faktiskt också driva.

Maria Malmer Stenergard

Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M)

Svar

Enligt migrationsverkets siffror verkar färre anhöriga komma i år än året innan den nya utlänningslagen. Ingen anledning för panik, Maria. Arbetskraftsinvandringen bidrar med över 10 miljarder i skatteintäkter varje år och M:s gräns hade lett till utvisningar av undersköterskor och andra bristyrken. Trots repliken kvarstår tyvärr problemet att M ibland verkar försöka vilseleda migrationsdebatten för att ta hem tuffhetspoäng, både på sociala medier och i riksdagen.

Max Hjelm