Övertid är farligt och dyrt

Kortsiktig övertid får långsiktiga konsekvenser.

Foto: Elin Fyrby

Psykisk ohälsa2018-05-09 09:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vi lever i ett samhälle där det är status att ha mycket att göra och viktigt att vara ambitiös på jobbet. Men är alla arbetstimmar välinvesterade?

Förra året arbetade Sveriges tjänstemän sammanlagt 1,5 miljoner övertidstimmar per vecka enligt en undersökning från fackorganisationen Unionen. I Uppsala jobbade tjänstemännen nästan en heldag extra i veckan (6,7 timmar).

Övertid visar sig på olika sätt. Många stannar på kontoret några timmar extra medan andra är tillgängliga för arbetsgivare och kunder även på fritiden. Av privatanställda tjänstemän säger nästan 40 procent att de jobbar på helger och kvällar för att hinna.

Orsakerna till den ohållbara arbetsbördan är troligtvis flera. En brinnande högkonjunktur, hårdnande konkurrens och problem med kompetensförsörjningen när tidigare kollegor slutar är några anledningar. Många branscher har även fått sina traditionella affärsmodeller ifrågasätta och det pågår strukturförändringar i olika sektorer.

Samtidigt är psykisk ohälsa och stress ett enormt problem i samhället i stort, framförallt på arbetsmarknaden. Experter menar att den största externa anledningen till psykisk ohälsa är hög stress i samband med bristande återhämtning.

Men hur ska anställda kunna återhämta sig när arbetsdagen aldrig tar slut och man tar med sig jobbet hem?

Den långtgående konsekvensen av stress och psykisk ohälsa blir sjukskrivning, vilket kostar samhället stora belopp. Psykisk ohälsa utgör cirka 46 procent av alla pågående sjukskrivningar i Sverige, enligt Försäkringskassan. Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress. Den dubbla arbetsbördan som kvinnor fortfarande har, med en stor andel obetalt arbete i hemmet, ökar risken för sjukskrivning.

I mars 2016 antogs nya föreskrifter som ställer högre krav på arbetsgivaren att bedriva förebyggande arbete mot bland annat psykisk ohälsa. Men uppenbarligen har de nya reglerna inte fått tillräckligt genomslag. I Frankrike har man lagt fram ett lagförslag som tvingar arbetsgivarna att förhandla om hur och när de anställda ska vara tillgängliga med syftet att minska kvällsarbete. Att inte fler företag frivilligt tar tag i det arbetsmiljöproblemet är en gåta.

Att slita ut människor är högst kontraproduktivt, och inte minst omänskligt. Den eventuella vinst man gör i ökad produktivitet från övertid får företag och samhället troligtvis betala i form av ökade sjukskrivningstal. Det är kostar alltså mer än vad det smakar, för både arbetsgivaren och landet i stort.

Men det högst priset betalar ändå den enskilde. Det är ofta ambitiösa och plikttrogna som drabbas värst. Männi­skor är alltid samhällets viktigaste resurs. Det är dags för ett arbetsliv som inser det.